Знайшли найстарішу в світі астролябію. І вона з корабля Васко да Ґами

Джерело: Zbruč

На одному з затонулих неподалік узбережжя Оману кораблів пірнальники виявили найстарішу навігаційну астролябію. Бронзовий прилад належав одному з моряків флоту Васко да Ґами – португальського мореплавця, що 1498 року першим відкрив морський шлях до Індії. На металевому диску видно герб португальської корони та позначення, завдяки яким вдавалося визначити розташування Сонця на небосхилі.


На затонулому кораблі з флоту Васко да Ґами вчені виявили найстарішу зі всіх відомих астролябію. Зображення: Bluewater Recovery/ University of Warwick.

 

Йшлося про індійські спеції та про домінування в морській торгівлі: скоротити затратний, виснажливий шлях сушею вдалося завдяки тому, що португальський мореплавець Васко да Ґама знайшов, як добратися до Індії морем, – навколо Африки.

Після того, як 1498 року цей шлях вдалося здолати, 1502-го да Ґама знову зібрався на Схід, але цього разу з флотом, що складався з 21 воєнного корабля. Цей флот мусив здобути для Португалії індійські території.

Проте не всі кораблі добралися до місця призначення. 1503 року в штормі неподалік узбережжя Оману потонула «Есмеральда» , і сотні років її вважали втраченою. Лише 2013 року пірнальники виявили цей затонулий корабель, і відтоді підводні археологи досліджували рештки цього найстарішого з відомих суден епохи Великих географічних відкриттів.

Пірнаючи 2014 року, разом з судновим дзвоном та рідкісною монетою вчені знайшли й бронзовий диск приблизно 17 сантиметрів у діаметрі. «Я одразу знав, що це щось важливе, адже на знахідці виднілися дві емблеми, – повідомив Давід Мірнс (David Mearns) з британської рятувальної компанії «Bluewater Recovery». – Одна потім виявилася португальським гербом, інша – особистою емблемою Емануеля І, тогочасного короля Португалії».

Що ж це за бронзовий диск і для чого він був потрібен, було неясно через столітню патину. Та нещодавно Марк Вільямс (Mark Williams) і його команда з Ворикського університету вперше піддали цю "шайбу" рентгенівському скануванню і змогли роздивитися раніше приховані деталі.


3D-сканування обох боків астролябії: спереду видно герби, ззаду – маркування руху Сонця. Зображення: University of Warwick.

 

Знімки засвідчили: на краях бронзового диску з однаковим інтервалом вигравіювані тоненькі позначки. Вони розташовані на відстані 5 градусів одна від одної, повідомив Вільямс.

Це доводить, що бронзовий диск був астролябією – морським навігаційним приладдям. З допомогою цього вимірювального інструмента моряки визначали висоту полуденного Сонця над обрієм і на підставі географічної широти могли з’ясувати місце свого розташування.

Хоча це не перша з виявлених морських астролябій, проте вона – найдавніша, інформують учені. «Ми знаємо, що її виготовили до 1502 року, адже того року корабель залишив Лісабон», – пояснив Мірнс. Оскільки Емануль І став португальським королем лише 1495 року, то астролябія походить з періоду між 1495 і 1502 роками. Тобто вона на кілька десятків років старша, ніж всі попередні аналогічні знахідки.

«Знайти щось настільки рідкісне та значиме для історії – великий привілей, – констатує Мірнс. – Астролябія заповнює прогалину, й напевно її й надалі досліджуватимуть археологи».

Учений з командою сподівається, що наступні пірнання до решток «Есмеральди» увінчаються новими захопливими знахідками.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі