Австрійці охороняли Луцьк російською гарматою

Австрійці охороняли Луцьк російською гарматою
  1. Новина відноситься до:

Серед масиву старих фотографій Луцька зустрічається та, де в один кадр потрапили австрійські солдати, російська гармата і замок. А все для того, щоб збити французький літак, який був на службі російської армії.

 

Ньюпор-4 пролітає над Парижем Луцьком. Колаж Олександра Котиса

 

На фотографії, зробленій навесні 1916 року на фоні луцького замку в районі сучасної вулиці Гаврилюка, ми бачимо звичайну польову гармату, встановлену на тумбовому станку для стрільби по повітряних цілях. Поруч з нею знаходиться військовий у австрійській формі, який стоїть біля артилерійського далекоміру.

Сама гармата належить до продукції Санкт-Петербургського Путилівського заводу, конструкції 1902 року, калібру 76,2 мм, та є трофеєм австрійської армії.

Але від якого повітряного супротивника вона мала захищати Луцьк, що був окупований австро-угорською армією з 1.09.1915 до 7 червня 1916?

Відповідь на це дають кілька фотографій, знайдених в архіві XII корпусного авіаційного загону російської армії, який займався переважно повітряною розвідкою та аерофотозйомкою. Інколи скидали і бомби.

На двох картах добре видно маршрути регулярних польотів аеропланів Ньюпор-IV з аеродрому у Рівному в сторону Луцька. Тож саме для нього призначалася гармата.

Втім уже на 1915 рік двомісний Ньюпор-IV був застарілим апаратом з максимальною швидкістю біля 100 км/год та неозброєний.

Бойова робота XII корпусного авіаційного загону з рівненського аеродрому продовжувалася з вересня 1915 до літа 1916 року.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр ЛУДКОВСЬКИЙ

Коментарі