«Свято моря» у Луцьку в 1930-х. Фото

Джерело: ВолиньPost

Колись судноплавний Луцьк виявляється дуже гучно святкував нетипове для нашого регіону «Свято моря». 

Урочистості проводились в 20-х числах червня. Подібне свято було популярне в багатьох містах Другої Речі Посполитої, і Луцьк не був винятком. Вдалось навіть зустріти кілька світлин зі свята 1934 року, на яких бачимо дійство, що відбувалось на вулицях міста.

Для того, щоб краще собі уявити всю процесію, яка тривала кілька днів, хочемо вас познайомити із програмою святкувань «Свята моря» в Луцьку в 1933 році.

«Отже, 28-29 червня 1933 року в нашому місті було заплановано ряд заходів до свята. 

Перший день «Свята моря» розпочинався о 15.00 гулом сирен автомобілів, потягів, паровозів, який тривав 15 хвилин, на честь полеглих в обороні західних кордонів вояків. О 18.30 представники усіх організацій, установ та підприємств разом підписують та ухвалюють резолюцію про необхідність знаходження польського флоту в водах Балтики. О 19.30 вирушає марш на чолі з оркестром та військовими по вулицях міста. Біля Замку Любарта та Пристані Товариства веслярського розпочинаються святкові салюти та ілюмінації, які бачить все місто. О 19.45 біля Замку Любарта запускають ракети, а біля пристані в воду спускають віночки.
 

Як у Луцьку гуляли на «Свято моря» в 1930-х. ФОТО



29 червня урочистості розпочинаються о 8 годині ранку, коли військові проходять маршем по вулицях міста. О 10.00 п'ятнадцять хвилин підряд б’ють дзвони, розпочинаючи у всіх святинях міста святкову службу. О 11.30 відбуваються шикування молоді, представників різних організацій. О 12.30 – освячується вода біля пристані, б’ють гармати та грає гімн. О 20.00 – розпочинається перегляд тематичних фільмів. Свято закінчує останній захід о 22.00 – тематична вечірка в морському стилі, яка відбувається в Клубі працюючої інтелігенції міста Луцька». 

Взагалі, якщо вдатись до історії, то «Свято моря» було започатковане в 1923 році в Польщі. У щорічних святах брали участь найвідоміші політики та духовенство, а також маси громадян. Метою святкування було створення та популяризація позитивного іміджу військово-морського флоту, навіть у тих містах, де не було моря. Одним із перших міст, які його започаткували була Гдиня. 
 

Як у Луцьку гуляли на «Свято моря» в 1930-х. ФОТО

Як у Луцьку гуляли на «Свято моря» в 1930-х. ФОТО

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі