У Затурцях може з'явитися новий пам’ятник Липинському

"Ця людина відстоювала інтереси україни і, на жаль, поки що не шанована в українському краї", -  депутат Кравчук про В'ячеслава Липинського.

На останній сесії облради Святослав  Кравчукозвучив депутатське запитання  до голови Волинської обласної державної адміністрації  щодо реставрації пам’ятника В’ячеслава Липинського у с. Затурці Локачинського району. Про це повідомили у прес-службі обласної ради.


    "У травні цього року я вже звертався із депутатським запитом стосовно реставрації пам’ятника В’ячеславу Липинському. На жаль, в повному розумінні цього слова, отримав відписку: «Пам’ятник знаходиться на балансі Затурцівської сільської ради, і вся ця проблема впирається в Затурцівську сільську раду. Питання співфінансування або фінансування відтворення цього пам’ятника, або оновлення буде винесено на чергову сесію Волинської обласної ради». З того часу пройшло 6 місяців, питання так і не виносилося", -- наголошує депутат.

 


    "Володимире Петровичу, це не проблема Затурців, а моя, Ваша, всіх депутатів і людей, які живуть на цій території. Ця людина відстоювала інтереси України і, на жаль, поки що не шанована в українському краї. Коли ми так шануватимемо своїх патріотів – далеко зайдемо", -- звернувся Святослав Кравчук до очільника виконавчої влади області.

На депутатське запитання обласна рада отримала відповідь ОДА за  підписом заступника голови Світлани Мишковець.

"Погоджуємося, що важко переоцінити внесок Вячеслава Липинського у справу досліження та грунтовного вивчення питань національної історії. Обласна державна адміністрація підтримує ініціативу щодо необхідності належного пошанування постаті відомого українського історика, політика, дипломата. Невід'ємною складовою увічнення пам’яті є створення та встановлення повноцінного монументу, який би становив художню та естетичну цінність, та відображав усю велич постаті людини, яка поклала своє життя на вівтар служіння Українській Державі.


В той же час, інформуємо Вас, що тимчасовий пам’ятник (погруддя) встановлений у 2002 році без технічної документації, з нетривкого матеріалу у с.Затурці Локачинського району не належить до об’єктів культурної спадщини. З огляду на вказані об’єктивні причини та природні фактори, він втрачає свій первісний вигляд та туристичну привабливість. Крім того, Затурцівською сільською радою було прийняте рішення від 24.03.2010 року №29/2 про демонтаж наявного погруддя з подальшим перенесенням на територію музею-садиби.


Оскільки в районі відсутні фінансові ресурси, необхідні для відновлення (реконструкції) або створення нового пам’ятника, обласна державна адміністрація готова порушити перед профільними комісіями Волинської обласної ради питання щодо виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації", -- йдеться в реагуванні ОДА.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі