Знайдено рештки Святого Миколая – покровителя Луцька

Джерело: Волинська газета

Турецькі археологи виявили місце поховання Святого Миколая у м. Демре на південному заході провінції Анталія. Припускають, що небесний покровитель м. Луцька похований саме там, а виявлені раніше рештки, викрадені італійськими купцями та перепоховані в м. Барі – невідомому священику.

На фото «TheGardian»: храм, де упокоївся Святий Миколай

Газета «TheGardian» розповіла, як це відбувалося.

«Вчені з допомогою георадарів знайшли під церквою Святого Миколая в турецькому місті Демре древній храм, який  добре зберігся, а також порожнечі, в яких, ймовірно, знаходиться тіло святого. У дослідників поки що немає доступу до останків, оскільки при розкопках можуть бути пошкоджені кам'яні барельєфи і мозаїки. Однак, за словами вчених, у майбутньому їм вдасться дістатися до могили», –  повідомляється.

Багато дослідників вважають, що Святий Миколай був похований у церкві в Демре в 343 році нашої ери, а в XI столітті його останки були незаконно перевезені торговцями до італійського міста Барі.

«Проте турецькі археологи впевнені, що тіло було підмінене. На їхню думку, справжній Миколай Чудотворець залишився в Демре, а викрадені кістки належали невідомому священику», – деталізував «Канал 112».

Слід зауважити, що до початку Першої світової війни руїни храму, де за життя правив Святий Миколай, купила родина останнього російського імператора Ніколая ІІ. Після розстрілу більшовиками царського подружжя та їхніх дітей правовий статус залишається невизначеним, тому місцева турецька влада на свій розсуд розпоряджається і храмом, і навколишньої територією. Для туристів організували тут справжню Мекку, а особливу увагу привертає саркофаг із каменю, де, за усталеною версією, й лежало тіло Святого Миколая.

Як виявляється, воно насправді знайшло свій спочинок у потаємній церкві, яку щойно знайшли.

В громадськості м. Луцька була ідея, щоб м. Демре, де жив, правив і помер Святий Миколай, стало містом-побратимом Луцька, чиїм небесним покровителем є Чудотворець. Але ні попередня, ні нинішня влада до уваги цього важливого аргументу не взяли. Тому зараз у м. Демре бувають хіба що неорганізовані та поодинокі туристи з Волині.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Володимир ДАНИЛЮК

Коментарі