Meridian Lutsk розкриває цікавинки фестивальних локацій

Meridian Lutsk розкриває цікавинки фестивальних локацій

Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk, який відбудеться в Луцьку 6-8 жовтня 2017, вирішив розказати цікавинки про місця проведення фестивалю. І ось що вони написали.

Три дні неймовірного літературного драйву, поетичних мудрствувань і винних посиденьок.

А де ж це все відбуватиметься? Розкриємо лише частину найцікавіших місць проведення фестивалю.

Вас зустрінуть камерні зали однієї з замкових будівель, куди в 1429 році з’їхалися монархи Європи для вирішення політичних і економічних справ. Відомий Луцький з’їзд відбувався у стінах так званого князівського палацу, частина якого згодом була перебудована. Нині тут Художній музей, де серед картин європейських майстрів відбудеться відкриття фестивалю.

Зовсім недалеко від замку – колишній колегіум єзуїтів. Після скасування ордену у 1773 році деякі радикальні кола Європи забороняли вживання самого слова «єзуїт». Тому так, на всяк випадок – нікому не кажіть, що це одна з локацій нашого фестивалю. Триповерхова споруда з таємничими підземеллями, які сполучалися з замком. Скільки там зарито таємниць!

На центральному Театральному майдані – одна з головних локацій Meridian Lutsk. Зараз це палац культури, але будувався він як модерністичний кінотеатр Polona. У 1939 році Волинь була приєднана до СРСР, почалася війна і про плани завершити кінотеатр забили забули. Згодом тут усе переобладнали під будинок культури.

За 200 метрів від нього – колишній костел бернардинів, переосвячений у ХІХ столітті під православний собор святої Трійці, яким він є і досі. Творіння знаного архітектора Павла Гіжицького у пізньобароковому стилі.  У його підземній частині відбудеться оригінальне літературне дійство (див. програму) – не пропустіть.

Будь-яка історія неможлива без євреїв. Поетичні читання ізраїльських авторів відбудуться у будівлі з приблизно столітнім минулим. Її збудували як єврейський громадський центр перед Першою світовою. Тут була школа, офіси, культові приміщення. Зараз це общинний центр «Єврейська ґміна», який використовує Волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму.

Але це лише частина. Ви ж не думаєте, що ми вирішили написати спойлер?) Чекаємо вас на фестивалі! <3

Квитки можна придбати онлайн або у книгарні «Освіта» (проспект Волі, 8).

Організатори: мистецьке об'єднання «Стендаль», Департамент культури Луцької міської ради, Роман Бондарук.

Партнери: Волинська обласна рада, Генеральне консульство Республіки Польща в Україні, «Ідейл», «Кромберг енд Шуберт Україна», Волинська обласна друкарня.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі