Черепахи старого Луцька у спогадах доньки волинського воєводи

Черепахи старого Луцька у спогадах доньки волинського воєводи
  1. Новина відноситься до:

У 1920-х роках в місті Луцьку проживав із своєю родиною волинський воєвода Олександр Дембський.

У 1925-1926 роках він обіймав посаду очільника Волинського воєводства. Органи воєводського управління в місті Луцьку знаходились за адресою вулиця Ягеллонська 72. Якщо хтось бажав зателефонувати до воєводи в кабінет, то потрібно було набрати номер – 114.

У 1922 році народилася донька Ядвіга, яка вже згодом залишила короткі спогади про Луцьк. І вони про черепах.

 

 

***

З Луцька пам’ятаю прекрасний краєвид на низький берег річки Стир, де були мов намальовані руїни Луцького замку. Наша родина мала великий парк, який вів до обгороджених берегів Стиру. Річка була дуже швидка та небезпечна для дітей. Біля нашого будинку був басейн та фонтани.

Мали ми дуже цікавих мешканців в басейні, а саме маленьких черепах, які дуже дражнили своєю присутністю нашого пса-вовка на прізвисько Тропа. Він завжди мав з ними клопіт, пильнував наших черепах, якщо вони вилазили з води та тікали, то Тропа ловив їх в траві та обережно відносив знову в басейн. Тропа був гарною нянькою для мого брата Ольгерда, якщо той високо залазив на дерево, то пес голосно гавкав і давав знати про небезпеку.

Тропа допомагав пані Кароліні, яка завше за нами доглядала, вишукувати нас, коли ми ховались від неї й не хотіли йти обідати. Пані Кароліна також навчала нас німецької мови. В 1926 році наша родина змушена була покинути Луцьк та переїхати до міста Войцехова

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі