Колесо історії. Кафедральні споруди Луцька

Колесо історії. Кафедральні споруди Луцька
  1. Новина відноситься до:

Кафедральні споруди Луцька – комплекс пам’яток на вулиці Кафедральній, які стосуються історії
місцевої римо-католицької єпархії.

Монастир шариток – пам’ятка на вулиці Кафедральній. За словами дослідників, її збудовано на рештках попередньої кам’яної споруди у XVI столітті. Спочатку тут розміщувалися капітула, канцелярія, кафедральний архів. Також у цих приміщеннях був шпиталь Святого Духа. При кафедрі діяла Троїцька латинська школа, де навчався Іван Вишенський.

У 1829 році єпископ Каспер Цецишовський скерував до Луцька представниць ордену шариток. Для опіки їм одразу було передано сиротинець «Ангеліка» та шпиталь для старців. Діяльність шариток зосереджувалася навколо догляду за людьми в цих установах та їхнього виховання. Іншу частину приміщення займала школа. Деякий час тут діяла гімназія. У ній викладав Пантелеймон Куліш. З 1860 року почало діяти початкове училище, де бував Тадеуш Чацький.

У 1866 році монастир шариток у Луцьку закрили. Приміщення певний час використовували як школу.  Зараз тут адміністрація Луцької дієцезії Римо-католицької церкви. Ліве крило будівлі (біля дзвіниці) є однією з найстаріших споруд Луцька.

Дзвіницю навпроти нинішнього кафедрального костелу збудовано у XVIII столітті. Її змурували на місці старої дерев’яної, яка згоріла в той час.

А сам кафедральний храм спочатку використовували єзуїти. За ним – колегіум, де учні здобували найкращу освіту.

Будівлі адміністрації в 1930-х. board.lutsk.ua

Будівлі адміністрації у наш час. Фото автора

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі