День народження Оксани Забужко: ТОП-9 цитат авторки

Джерело: Канал 24

Волинянка, яку знає чи не весь інтелектуальний світ. Геніальна письменниця, чуттєва поетеса, влучна есеїстка Оксана Забужко святкує день народження! До свята журналісти зібрали цитати письменниці на усі випадки життя.

Трішки про Забужко

Забужко родом із Луцька, але з 8 років живе в Києві. Вона народилася у родині філологів, тож слово – її пристрасть з дитинства. Перший вірш написала у 5 років. З 12 років поетеса почала публікуватися в періодиці.

Зараз її твори перекладені понад 20 мовами. Окремими книжками виходили в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції.

Забужко
Роман Забужко "Польові дослідження українського сексу" перевернув уявлення українців з ніг на голову

Вистави за її творами показують на багатьох театральних сценах України, Європи і Північної Америки. За мотивами збірки есеїв "Хроніки Фортінбраса" знято фільм. Чимало віршів авторки покладено на музику як українських, так і іноземних виконавців.

Забужко – не лише письменниця. Вона науковець, кандидат філософських наук. Викладала в Україні і Штатах. А також активний громадський діяч. Багато подорожує та має цілу низку громадських навантажень.

Її новаторський підхід буквально змінив погляди тисяч українців, перенаправив радянське мислення на сучасне. Саме Забужко познайомила велику кількість українців із фемінізмом. До думки Забужко прислухаються в Україні і світі. Тож до вашої уваги 9 важливих цитат письменниці.

Як почалася незалежність України

"Україна до Чорнобиля була радянська, бо вона була перелякана. Україна після Чорнобиля відкрила, що є сили, страшніші за КГБ. І ось так почалася українська незалежність", – переконана письменниця.

Про депутатів

… депутатство в Україні — тяжка психічна хвороба з усіма ознаками втрати почуття реальності.

Забужко
Забужко має чітку громадянську позицію

Про історичну пам’ять

Безпам’ятний – значить ослаблений. Той, хто не знає, звідки він вийшов, позбавлений дуже важливого ресурсу психологічної підтримки – розуміння логіки і змісту власного життя, і тих подій, які в ньому відбуваються.

Про роботу над творами

"Дуже великий кайф отримуєш, коли річ починає "сама писатися". Ти наче потрапляєш у якийсь потужний потік інформації, і він тебе несе далі й далі, події самі структуруються тобі перед очима, а тобі залишається тільки найточніше викласти це в словах. Трохи ніби алхімія воно все – скільки психологи її не намагаються "заміряти алгеброю", процес не піддається", – розповіла в одному з інтерв’ю Забужко.

Забужко
Оксана Забужко має низку громадських навантажень

Про продаж книжок

… маєш брати участь у промоції власних книжок, знатись на рекламі, "торгувати фейсом"... Але я стараюся, по змозі, з’являтися у ЗМІ справді тоді, коли вже "не можу мовчати".

Про гроші

"Гроші розв’язують в житті тільки ті проблеми, які спричинені їхньою відсутністю. Це добре, коли вони є. Це в порядку, це ок. Це хороший привід їх не помічати. Чого я всім можу бажати: щоб гроші були, щоб всі проблеми були закриті і далі ви могли в своєму житті займатися тим, що насправді є в житті цікавим і вартим того, щоб для нього жити", – переконана письменниця.

Про шлюб

Я інститут офіційного шлюбу в тому вигляді, який є на сьогодні в суспільстві, приймаю тільки в тих формах, коли офіційний шлюб неминучий: діти, майно. В офіційному шлюбі ви винні обом сторонам, обом родинам, починаючи від того самого РАГСу.

Забужко
Була в офіційному і кількох цивільних шлюбах

Про фемінізм

"До фемінізму ставлюся позитивно. Але не до радикального. Який, як і будь-який екстремізм, є глухим кутом. Фемінізм я розглядаю як прояв культури. Жінку тиснули століттями, не давали їй висловитися. Взагалі це – бунт. Щось зовні малозрозуміле, як націоналізм в 70-х, але якось боязко", – ось так вважає письменниця.

Забужко
Забужко вважають затятою феменісткою

Про ставлення до життя

Взагалі-то – я оптимістка: "Світло в кінці тунелю є".


http://24tv.ua/statti_tag4571?utm_source=seocopy

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі