Перший політ монгольф'єра

Джерело: jnsm.com.ua

19 вересня 1783 року у Версалі у присутності французького короля Людовика XVI і його дружини Марії Антуанетти брати Жозеф і Етьєн Монгольф'є здійснили запуск повітряної кулі, наповненої гарячим димом. В гондолі знаходились вівця, півень і качка.

Брати Монгольф'є, чий батько був власником паперової фабрики, спочатку ставили досліди з паперовими кульками, наповненими воднем і водяною парою і лише випадково здогадались, що використання гарячого диму більш ефективне. Одна з таких куль, діаметром 3,5 метра, протрималась у повітрі 10 хвилині і піднялась на висоту 300 метрів.
 
Перший успішний запуск кулі, котра отримала назву "монгольф'єр", брати здійснили в червні 1783 року в рідному Анноні - на Ринковій площі міста вони запустили повітряну кулю без екіпажу. Монгольф'єр, діаметром 30 метрів, представляв собою льняний мішок, покритий шаром паперу і наповнений гарячим димом. Він зміг піднятись на висоту близько 500 метрів і пролетіти 1800 метрів.

 

19 вересня 1783 року на запрошення Французької Академії наук брати Монгольф'є у Весалі (під Парижем) запустили першу "пілотовану" кулю, котра через вісім хвилин після охолодження диму приземлилась за 4 кілометри від місця старту.
 
Через два місяці в небо піднялась перша людина - Пілатр-де-Розьє і маркіз д’Арланд піднялись на висоту до кілометра і за 25 хвилин пролетіли близько 9 кілометрів. 24 вересня 1784 року в Ліоні в повітря піднялась перша жінка - пані Тібль у присутності шведського короля Густава III досягла висоти 2700 метрів і протрималась у повітрі 142 хвилини.
 
Із-за своїх недоліків монгольф'єри згодом поступилися місцем шарльєрам - аеростатам, наповнюваним воднем. Однак у другій половині XX века завдяки розробці нових вогнетривких матеріалів і балонних газових горілок, монгольфєри знову стали популярні. У 2002 році американський авіатор Джеймс Стівен Фоссетт першим облетів на повітряній кулі Землю.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі