19 вересня – Михайлове чудо: прикмети, історії та заборони

Джерело: НП

В українському народному календарі день, коли відбуваються чудеса й всілякі загадкові пригоди. Це 19 вересня, коли православна церква згадує чудо архістратига михаїла — як у місті хонех, у фрігії, архангел врятував від зруйнування церкву — повернув у протилежний бік воду, якою мали її затопити.

В Україні Архістратиг Михаїл є одним із найбільш шанованих святих, небесним покровителем Києва. В народній уяві св. Михайло постає славним воїном-захисником знедолених і немічних, і водночас суворим суддею: відводить душі померлих на небо і зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки. Архангела Михайла прославляють і за багато інших вчинених їм дивовиж.

Чудом у святі Архангела Михаїла священники вбачають саме спасіння людей. За переказами, наші предки в цей день намагалися дотримуватися посту, не працювати тяжко, адже святий Михаїл у вигляді бідного старця ходить по землі й перевіряє, як його шанують.

Михайлове чудо  – свято велике і серйозне. Цього дня не можна працювати. Гріхом вважалося на Михайла сіяти, орати, рубати дрова, мазати хату, будувати, копати, пекти хліб і т.д.

Можна було лише варити, пасти, виконувати дрібну хатню роботу, годувати худобу та птицю.

У народі побутує безліч переказів про заборону в цей день робити яку завгодно небуденну роботу, а також про те, як були покарані неслухняні. На Черкащині, наприклад, господареві стало шкода гарного робочого дня, і він пішов сіяти. Посіяв озимину, а коли повернувся додому, почав сіяти все, що потрапляло під руку, по кімнаті, двору, по всій садибі: посіяв сіль, борошно, крупи, сушені ягоди. І ніхто не міг його привести до тями. Всю ніч сіяв, поки не прийшов священик. Коли прочитав молитву над ним, тільки тоді він схаменувся. І зарікся коли-небудь на Михайла працювати.

Таких оповідань і про господинь, що пекли хліб, і про господарів, які рубали чи копали, написано чимало в кожному населеному пункті.

Якщо твій начальник цього дня змушує виконувати щоденні обов`язки – вся відповідальність перед Богом лягає на його плечі.

Архангел Михаїл вважається борцем проти єресі і зла, сильним захисником віри. Тому цього дня треба “стежити за язиком”, робити добрі справи й молитися.1

Михайлове чудо – свято сімейне. Тому цього дня бажано влаштувати пікнік із домочадцями, а якщо не вийде – хоча б дружну вечерю.

В багатьох селах на це свято організовували храмові або престольні празники, ходили один до одного в гості. Обов’язково на Михайлове чудо потрібно полюбовно вирішувати сімейні справи та приватні проблеми – брататися. Напередодні Михайлова Чуда господині пекли пироги з начинкою з нового врожаю, а чоловіки ставили до цього дня пиво і медовуху.

Також кажуть, що цього дня небажано мити голову – можна “змити розум”.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі