Чим цікава вулиця Стрілецька в Луцьку

  1. Новина відноситься до:

На вулиці Стрілецькій є щонайменше три історичні об’єкти: перший міський вокзал, казарми й церква кінця ХІХ століття. Луцькі казарми почали будувати для квартированих у місті полків армії Російської імперії. Вирішили звести ціле містечко на вулиці Вокзальній (тепер Стрілецька).

Поряд із казармами у 1898 році урочисто відкрили церкву. Цікаво, що її збудували на честь відвідин Луцька російським імператором Олександром ІІІ.

Вона розташована майже нав­проти старого вокзалу. Його основ­не приміщення збереглося до нашого часу.

Окрім цікавої реалізації декору цегляного стилю, будинки примітні іншими історичними особливостями. На одній із казарм збереглися написи часів Другої світової війни, які свідчать, що в них була організація, яка збирала інформацію про членів Вермахту. У багатьох місцях також збереглися сліди від обстрілів.

Оригінальним є інтер’єр казарм, який у деяких будинках не втрачений. Привертають увагу металеві сходи з візерунками, популярні в будинках кінця ХІХ – початку ХХ ст. Захоплюють також дерев’яні старі двері. Сама конструкція під’їздів і стелі – також нетипова для нашого часу, а від того незвична й цікава.

Вулиця Вокзальна на початку ХХ століття. polona.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі