На Волині відкрили меморіальну дошку Томашу-Оскару Сосновському

Джерело: Монітор Волинський

У селі Новомалині Рівненської області, на приміщенні місцевої школи, встановили меморіальну дошку, присвячену скульптору Томашу-Оскару Сосновському. Про це повідомляє Генеральне консульство РП у Луцьку.

Урочисте відкриття меморіальної дошки відбулося 1 вересня. Новомалинській загальноосвітній школі також присвоїли ім’я Томаша-Оскара Сосновського, який народився в цьому селі. Саме завдяки йому в 1847 р. тут побудували школу.

В урочистих заходах із нагоди відкриття меморіальної дошки взяли участь представники влади, польських організацій та інституцій культури, а також Генерального консульства РП у Луцьку. Серед присутніх були голова Острозької районної державної адміністрації Богдан Турович, голова районної ради Валентина Стрілецька, консул Генерального консульства РП у Луцьку Кшиштоф Савицький, голова Рівненської обласної організації Національної спілки художників України Петро Подолець, голова Культурно-просвітницького центру імені Томаша-Оскара Сосновського Ярослав Ковальчук.

Ініціатором встановлення меморіальної дошки став КПЦ імені Томаша-Оскара Сосновського. Чималих зусиль у цій справі доклала теж директор новомалинської школи Надія Мазярчук.

Присутні говорили про величезну спадщину, яку залишив після себе великий скульптор, і розповідали про його життя на Волині. Окрім того, ентузіасти планують відтворити цифрову модель нині зруйнованого замку в Новомалині.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі