Ретросвітлини волинських школярів ХХ століття

Ретросвітлини волинських школярів ХХ століття
  1. Новина відноситься до:

Післязавтра – 1 вересня. Традиційно цього дня дітвора повертається за шкільні парти, аби сумлінно продовжити пізнавати світ й здобувати знання.

 Як виглядають нинішні чепурні школярики добре знаємо: красиве урочисте вбрання-форма, пишні бантики у дівчаток, симпатичні наплічники й купа нових цікавих книжечок…

Якими ж були школярі на Волині у минулому, ХХ столітті, «Хроніки Любарта» вирішили показати читачам у нинішньому матеріалі.

***

На першій світлині споглядаємо шостий клас Бранівської «польської» школи у часі міжвоєння. Навчальний заклад локалізувався у нинішньому центрі села неподалік від залізничної колії.

Кількість шестикласників помітно велика – аж 35. Не кожна сучасна школа може похизуватися такою кількістю учнів.

За свідченням Ольги Рожновської, 1929 року народження, до школи разом ходили діти місцевих українців, євреїв і поляків. Тож уважно придивіться до фото і розпізнайте хто є хто :).

Серед осіб на світлині чітко видно шляхетних вчителів, а по центру, поміж дітей, вочевидь, сидить сам пан-директор. Однією із учениць цього класу була Параскева Лісова (третя зліва у другому рядочку зверху). З домашнього архіву нині вже спочилої у Бозі бабусі Параньки і походить це фото.


На другій знимці – бранівські школярі-колядники на Святого Василя, 14 січня, післявоєнного 1946 року. Війна наклала свій тяжкий відбиток на долі дітей. Вікова різниця «шестикласників» помітна.


Доволі дорослими парубками були і семикласники на світлині нижче.

Останнє з нині публікованих фото – учительсько-учнівська корпорація «Бранської середньої школи» 1949 – 1950 навчального року. Світлі обличчя учнів та їхніх наставників бачимо на фоні старого дерев’яного приміщення школи.

Гарно!

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі