Повне сонячне затемнення в США: як це було

Мільйони людей по всій території США в понеділок спостерігають унікальне астрономічне явище: вперше за 99 років Місяць закриває собою Сонце в регіонах від Тихого до Атлантичного океанів.

Про це повідомляє "Голос Америки".


За приблизними оцінками, близько 200 мільйонів людей живуть на відстані дня їзди від смуги повного сонячного затемнення, яка починається на тихоокеанському узбережжі штату Орегон і проходить через центральну частину США до атлантичного узбережжя Південної Кароліни.

Міста і парки вздовж цього маршруту зіткнулися з напливом людей з телескопами, фотоапаратами та захисними окулярами. За оцінками НАСА, нинішнє затемнення поставить рекорд за кількістю глядачів.



Більше 100 000 людей зібралися в місті Мадрас в Орегоні, де проживають всього 7 000 осіб. Їм довелося побачити одними з перших. За даними видання Los Angeles Times, в місто довелося стягнути підрозділи Національної гвардії, щоб допомогти впоратися з вуличними заторами, що виникли через наплив бажаючих подивитися затемнення.

Найдовше повне затемнення триватиме в районі міста Карбондейл, штат Іллінойс: там його можна буде спостерігати протягом 2 хвилин і 44 секунд.



Перше місто, звідки видно повне затемнення, - Лінкольн-Біч, штат Орегон (10.16 ранку за тихоокеанським часом), а останній - Чарльстон, Південна Кароліна (14.48 за східним часом).

Повне затемнення відбувається, коли Місяць проходить між Землею і Сонцем, повністю блокуючи світло сонця, за винятком сонячної корони.

Під час затемнення спостерігачеві на Землі здається, що Місяць - такого ж розміру, як Сонце.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі