Луцьк 1925 року. Фото

Джерело: Район.Луцьк

Представляємо вашій увазі кілька цікавих світлин міста Луцька середини 1920-х років. Більшість виглядів міста є вже багатьом із вас знайомими.

Проте в фотопідбірці вартує особливої уваги перше фото, на якому зображена панорама на браму сучасного Кафедрального собору Святої Трійці, що знаходиться в центрі нашого міста. Сьогодні брама має абсолютно інший вигляд.

В 1920-х роках, після утворення воєводства, місто відразу почало відбудовуватися після серйозних воєнних руйнувань. В Луцьку споруджується багато нових будівель для новоутворених воєводських і міських установ. Зведені у той час будівлі переважно у стилі тогочасного популярного конструктивізму.

Будуються цілі житлові дільниці для офіцерів та держслужбовців. З того ж періоду походить переважна забудова вулиць Кривий ВалВинниченкаСенаторки ЛевчанівськоїЯрощукаШопена. У місті відкриваються польські та європейські банки, численні торговельні фірми, летовище. Тоді ж були прокладені мережі водопостачання і каналізації, побудовано дві електростанції, прокладалися нові й покривалися бруківкою центральні вулиці.

Брама собору

Брама собору

Костел Петра і Павла

Костел Петра і Павла


Німецька кірха

Німецька кірха


Луцький замок

Луцький замок


Будинок польського товариства

Будинок польського товариства


Державна гімназія

Державна гімназія


Міський театр

Міський театр

Синагога

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі