Музейники Волині досліджували виробничу факторію варварської Європи

Джерело: Музейний простір Волині

Археологи Волинського краєзнавчого музею – завідувач відділу давньої історії Михайло Вашета та молодший науковий працівник відділу Тарас Верба, взяли участь в роботі міжнародної Комарівської українсько-німецької археологічної експедиції на території Чернівецької області.

20 липня 2017 року розпочався п’ятий сезон досліджень Основним завдання робіт є вивчення єдиної склоробної майстерні на території варварської Європи доби пізнього римського часу. Цього року дослідники свою увагу планують одночасно зосередити увагу на вивченню могильника та супутнього йому поселення.

Проект з вивчення унікальної археологічної пам’ятки пізньоримського часу біля с. Комарів (Чернівецької обл.) було засновано в 2012 році зусиллями відділу археології ранніх слов’ян (О. В. Петраускас) та НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України (Т. Р. Милян). З 2013 року проект стає міжнародним завдяки участі організацій і колег з Німеччини (Х.-Й. Карлсен, М. Хегевиш) та Польщі (М. Дашкевич). Зокрема, у 2017 році було підписано договір про співпрацю між Інститутом археології НАН України та кафедрою пра- та ранньої історії Інституту старожитностей ім. Генріха Шлімана університету Ростока (Німеччина).

За тиждень розкопок на могильнику та поселенні вже вдалося виявити рештки археологічних об’єктів, частина з яких належить похованням. Отримані і перші знахідки – частини глиняних та скляних посудин, римські монети, шпора тощо.

На сьогодні в роботі експедиції беруть участь співробітники відділу археології ранніх слов’ян (О. Гопкало, М. Авраменко, О. Деревʼянко); Національного музею України (С. Діденко); Волинського краєзнавчого музею (М. Вашета, Т.Верба); студенти історичного факультету Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманов (керівник практики Р. Шишкін). Запланована участь в роботі експедиції фахівців із Києва, Тернополя, Львова, Харкова, Ростока та Берліна.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі