Палаци Волині: Бужанська резиденція Загурських

Палаци Волині: Бужанська резиденція Загурських
  1. Новина відноситься до:

Бужани – село в Горохівському районі Волинської області, в якому проживає ледь більше тисячі осіб. До Другої світової війни тут був палац, збудований за проектом знаного свого часу архітектора.

Перша згадка про Бужани сягає XV століття, коли село стало власністю великого канцлера Великого князівства Литовського. Про подальшу історію села відомостей небагато. У XVII столітті татари полонили тут кілька десятків в’язнів.

У 1850 році власник Бужан Вінцентій Загурський збудував тут родинну резиденцію. Проект виконав, як припускають, один із найвідоміших польських архітекторів італійського походження Генрик Марконі. Його авторству належать кілька десятків будівель, палаців, костелів і ратуш.

Поруч із палацом збудували стайню для коней і гараж для карет.

Головна будівля була зведена у стилі неокласицизму, двоповерхова. На головному фасаді виділявся досить глибокий портик з 4 колонами корінфського ордеру. Верхня частина була пишно декорована з родинним гербом. Палац був покритий ґонтовим дахом і мав 4 комини.

З бічних фасадів будівлі виступали невеликі прямокутні «крила», не накриті дахом всієї споруди. Цим додавали певної незвичності. Праворуч від палацу відходила галерея до сусідніх споруд.

На задньому фасаді палацу – вихід до парку з широкими сходами. Над ними – балкон, розтягнутий на три вікна і накритий дахом.

Всередині приміщення було обставлене м’якими меблями. Тут були мармуровані каміни, позолочені люстри, велика порцелянова лампа, живописні полотна. Стіни кімнат декоровані ліпниною і кольоровими тканинами. Власники володіли невеликою колекцією порцеляни і срібла.

Галереєю від палацу можна було пройти в бічний корпус. Перед ними – широкий овальний газон, обсаджений кущами жасмину й соснами американськими. Росли тут і інші породи дерев.

Як пише історик Роман Афтанази, в другій половині ХІХ століття до Бужан зі Львова прибули садівник Рорінг і знаний ландшафтний дизайнер Валер’ян Кроненберг. Навколо палацу вони розбили парк англійського типу. У парку були фруктові сади і рибні стави, які розкинулися між розпланованими доріжками.

У парку були оранжерея з теплицею.

Обійстя постраждало в часи Першої світової війни. А під час наступної були повністю знищені.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі