Арешт у Луцьку фальшивомонетників з Європи 1930-х

Арешт у Луцьку фальшивомонетників з Європи 1930-х

Часто в інтернеті, в онлайн-доступі можна знайти документи, яких немає в наших українських архівах, або щоб їх знайти треба затратити для пошуків багато часу. Сьогоднішня наша знахідка стосується кримінального питання, а саме нелегального обігу фальшивих грошей на території Луцька та Волинського воєводства.

Сьогоднішня наша знахідка стосується кримінального питання, а саме нелегального обігу фальшивих грошей на території Луцька та Волинського воєводства.

 

 

В наш об’єктив потрапили документи, які стосуються фальшування на Волині. Це так звані «гончі листи» – документи, в яких були описи розшукуваних міжнародних злочинців. Також фотографії зі злочинцями та приклади фальшивих банкнот, які були виявлені при затримані.

Якщо провести екскурс в історію, то фальшування грошей з’явилось майже у той же час, коли й перша грошова одиниця.

Фальсифікація банкнот уже багато років має характер міжнародних злочинів, якими здебільшого займається Інтерпол. В 1929 році було укладено Женевську Конвенцію у справі боротьби з фальшуванням грошових знаків. Проте незважаючи на уніфікацію законодавства різних країн в боротьбі з фальшуванням, розробку міжнародних ресурсів, застережні написи, що були на більшості банкнот, діяльність фальшивомонетників не була зупинена в міжвоєнний період.  

Звичайна людина в ті часи майже не мала  можливості відрізнити справжні гроші від підроблених.  Елементами, що найбільше могли «кидатись в очі» при огляді банкнот, могли бути: відмінності в малюнку, інший відтінок фарб,  інший водяний знак або його відсутність, інший вид паперу, використання іншої друкарської техніки.

Після Першої світової війни на території Волині знаходилось багато валют інших країн, що призводило до частих випадків фальшування грошей. В 1921-1924-х роках найчастіше підробляли купюри 10 тис. та 10 млн. польських марок. В 1924 році марки були замінені на злоті, які теж почали вдало підробляти. Часто можна було зустріти гроші без водяних знаків, або з відхиленням від кольорової гами. Проте не лише фальшували злоті, частими були випадки і появи фальшивих доларів США на території Волинського воєводства.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі