(Не)відомі волиняни: український оператор Сергій Михальчук

(Не)відомі волиняни: український оператор Сергій Михальчук
  1. Новина відноситься до:

Сергій Михальчук народився 13 липня 1972 році в Луцьку. Будучи луцьким школярем, вже мріяв знімати реалістичні військові фільми, і з трепетом завжди відносився до української історії та її героїв.

Цього року Сергій Михальчук відзначає свій 45-літній ювілей.

 

Колаж Олександра Котиса

 

По закінченню школи перед хлопцем постав вибір, який навчальний заклад обрати. Тоді Сергій мав два варіанти, це московський ВГІК чи кінофакультет Інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Проте коли Сергій попав в місто Київ та зайшов до Лаври, то відразу зрозумів, який зробить вибір. В 1995 році він закінчив Київський театральний інститут ім. Карпенка-Карого. З 1996 року і до сьогодні працює оператором компанії «Фільмотехнік».

Будучи ще студентом, у 1994 році він створив свою першу короткометражну стрічку  «Алфавіт», а вже через п’ять років, в 1999 році отримав срібну медаль братів Люм’єр на кінофестивалі «Любіть кіно».

В 2002 році відбулися прем’єри його перших фільмів «Коханець» та «Закон». В 2003 році Сергій Михальчук зняв легендарний фільм лучанина, режисера Олеся Саніна «Мамай». В 2004 році завершив роботу над фільмом з цікавою назвою «Мій зведений брат Франкенштейн».

Сергій Михальчук, images.unian.ne

У віці тридцять років він був відзначений на Міжнародному кінофестивалі в місті Сан-Себастьяні (San Sebastian International Film Festival) (Іспанія), де отримав нагороду «Найкращий оператор» за фільм «Коханець».

В 2008 році Сергій брав участь у зйомках фільму «Північне сяйво», які відбувались на території Франції.

2013 рік стає для оператора з Луцька знаковим, адже на екран виходять два фільми – «Поводир, або квіти мають очі» та «Параджанов», які глядачі не лише з України не залишили без уваги та високо оцінили.

Через два роки, а саме в 2015 році відбувається презентація фільму «Під електричними хмарами», як результат роботи оператора над картиною – відзнака «Срібний ведмідь за видатний внесок у мистецтво» на Берлінале, що проводиться щорічно в Німеччині.

Крім основної роботи, Сергій має дуже цікаве незвичайне хобі, він любить мандрувати у найвіддаленіші місця на мапі Землі з групою українських екстремалів EQUITES. В таких експедиціях Сергій виступає в якості фотографа. Був оператор з Луцька в Антарктиді, на Північному Полюсі та на всіх континентах.

Фото elle.ua

Сергій Михальчук та Олесь Санін під час зйомок фільму «Поводир». Фото fraza.ua

В 2014 році Михальчук був відзначений державною нагородою «Заслужений діяч мистецтв України». Ще одним із досягнень оператора є й те, що чотири  українські фільми, зняті Сергієм, було в різні роки делеговано від України на «Оскар».

Однією із останніх його робіт є україно-польський фільм «Merry-Go-Round». Світова прем'єра стрічки відбулася 9 липня 2017 року в Австралії у Перті. Фільм номінований на Національну кінопремію на Одеському Міжнародному Кінофестивалі.

У творчому доробку Сергія Михальчука також роботи над документальними фільмами, телефільмами, відеокліпами та рекламними роликами.

Своїми вчителями оператор вважає Прокопенка Олексія Юхимовича, а серед фотографів рівняється на Стіва Маккаррі.

Цього року Сергій Михальчук відзначає свій 45-літній ювілей. Імениннику хочеться побажати прекрасних перспектив, завжди якісного відзнятого матеріалу, гідної оплати праці, розвитку і завжди цікавого бачення крізь об'єктив, ну і, звичайно, Оскара!

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі