Ковельчанин, який зафільмував убивство Кеннеді

Ковельчанин, який зафільмував убивство Кеннеді
  1. Новина відноситься до:

«Вони вбили його!»

Абрам (Абрахам) Запрудер народився 15 травня 1905 року в місті Ковель, що тоді було в складі Волинської губернії. За своє життя він прославився як відомий американський виробник жіночого одягу. .

Але все ж таки всесвітню популярність йому приніс 26-секундний короткий документальний аматорський фільм, який відобразив убивство президента США Джона Кеннеді.

 

Колаж Олександра Котиса

 

Абрахам Запрудер народився в звичайній єврейській родині в Ковелі. Коли хлопцю виповнилось п'ятнадцять років, його батьки Ізраїль Мойсейович (1875-1960) та Анна (1883-1936) вирішили емігрувати разом з дітьми до США. Родина оселилась в місті Брукліні штату Нью-Йорк.

Щоб знайти своє місце в величезній країні, повній перспектив, Абрам вивчав уночі англійську мову, а вдень працював закрійником у швейному районі Манхеттена.

Невдовзі він одружився із Ліліан Шаповнік. В сім’ї народилось двійко дітей.

У 1941 році Абрахам Запрудер переїхав в Даллас на роботу в місцеву компанію спортивного одягу під назвою Нардіс. У 1949 році він став співзасновником компанії Jennifer Juniors, Inc. Її офіс знаходився в будівлі «Дав Текс Білдінг» по вулиці Елм стріт, через вулицю від складу шкільних підручників, з якого, за офіційною версією, стріляв вбивця Джона Кеннеді.

 

Абрахам Запрудер, peopledotcom.files.wordpress.com 

Кінокамера Запрудера. Зображення з Вікіпедії

 

22 листопада 1963 року біля 12 години дня Абрахам Запрудер, великий шанувальник президента Кеннеді, вийшов з офісу своєї компанії разом зі своєю секретаркою Мерилін Сіцман. Вони попрямували на трав’яний пагорб на перетині Елм стріт і Х’юстон стріт, щоб побачити проїзд президентського кортежу по Далласу.

Абрахам Запрудер зайняв позицію на узвишші – і зміг уважно зняти, як автомобіль президента проїжджає від повороту з Х’юстон стріт до залізничного віадука. Якраз на цьому відрізку машина була обстріляна і президент смертельно поранений. Як розповіла Сіцман, Абрахам Запрудер, зрозумівши, що ж він зняв, опустив камеру і закричав: «Вони вбили його!».

Кадр із фільму Запрудера

На плівці було зафіксовано рух президентського кортежу по вулиці Елм стріт і потрапляння двох пострілів в шию і голову Кеннеді. Стрічка Абрахама Запрудера стала найточнішим доказом та джерелом зйомок убивства Кеннеді, вона є найціннішим із усіх речових доказів у цій справі.

У 1994 році Бібліотека Конгресу запропонувала внести стрічку Запрудера до Національного реєстру фільмів, які мають «культурне, історичне чи естетичне значення» для історії США.

Абрахам Запрудер помер 30 листопад 1970 року в місті Даллас, що в штаті Техас.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі