Монахи, Копернік і Меркурій: астрономічні місця Луцька

Монахи, Копернік і Меркурій: астрономічні місця Луцька

Видали друкований путівник містом, який пов’язує астрономію з культурною спадщиною Луцька.

Презентація відбулася 30 червня у Книгарні Є.

Автор путівника Олександр Котис пояснив, що ідея видання проста – знайти в історії міста, його культурній спадщині в широкому сенсі те, що якось відображає присутність астрономії в житті людей. Це астрономічна символіка на іконах і розписах у храмах, небесні об’єкти у скульптурі, люди з Луцька, які пов’язані з астрономією, та інші історичні факти.

Так, читачі дізнаються про спостережну гору в самісінькому центрі сучасного Луцька, яку описав невідомий бернардинський чернець у своєму творі про Луцьк. Ідеться і про сонячне затемнення 1150 року, яке налякало війська Юрія Долгорукого, через що вони зупинили наступ на Луцьк. У путівнику багато інформації про астрономічну символіку на будинках, у розписах храмів, іконах в Луцьку тощо.

Видання містить карту з позначенням локацій, де самому можна оглянути те, що пов’язує науку про небесні явища з культурною спадщиною Луцька.

Путівник має незвичне оформлення. Над ним працювала дизайнерка Катерина Яцушек. Її колажі – авторська ідея, як візуально на папері можна поєднати астрономію з історією.

Під час презентації кожен отримав путівник безкоштовно з автографами. Їх можна взяти також у Центрі туристичної інформації.


Читати також Волинські трикутники Струве: коли астрономія перетинається з історією


Фото Ганни Луцюк

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі