Як історики знаходять рідкісні фото Волині в інтернеті. Свіжі знахідки

Як історики знаходять рідкісні фото Волині в інтернеті. Свіжі знахідки
  1. Новина відноситься до:

Переглядаючи десятки фотоальбомів австрійських солдат часів Першої світової війни, можна випадково знайти фото, які стосуються Волині, її міст, мешканців, доріг, сіл, будинків.

Кілька слів про пошук на сайті Europeana 1914-1918.

 

"Хто шукає - знаходить". Від Матвія 7:8. Колаж Олександра Котиса

 

Хто вже працював із цим інформаційним ресурсом, той знає, що можна шукати матеріали різними мовами, за ключовими словами, серед яких найзручнішими та найінформативнішими є назви населених пунктів різними мовами. До прикладу, якщо хочемо знайти щось про Волинь, то шукаємо різними мовами: Wołyń,  Volhynia, Volyn,  Wolhynia і тд.

Чому вдається знайти фото, на які звичайним введенням ключових слів не натрапити? Відповідь така. Треба використовувати ширші за значенням ключові слова. До прикладу, в даному випадку Eastern Front.

На наш запит Europeana запропонувала десятки альбомів фото, за якими і знайшли фото, що в альбомах були підписані назвами Ковель, Турійськ, Затурці. Серед цих альбомів натрапили і на фото цікаво вбраної собачки. Більшість цих альбомів є так званим бойовим шляхом солдатів. Вони містять більше двохсот сторінок.

Щоб знайти фото, яке стосується Волині, треба принаймні, знати, як пишуться назви волинських населених пунктів різними мовами. Тут помічником може виступити хоча б Wikipedia.

Вдалих пошуків!

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі