Софія Славінська – акторка Волинського театру імені Словацького

Софія Славінська – акторка Волинського театру імені Словацького Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Софія Славінська народилася у Львові. Проте театральне життя кликало у подорожі містами.

Львів, Люблін, Ґданськ, Краків, Вільно, Варшава, а потім – робота в Луцьку у Волинському театрі. І на цьому не завершилися творчі мандри. З театральної сцени жінка пішла у велике кіно.

 

Вистава "Гроші - це не все" у Луцьку, 1937. Софія - крайня справа. Колаж Олександра Котиса

 

Софія Славінська народилась 31 грудня 1887 року у Львові. Батьками майбутньої акторки були Джозеф та Ельжбета Славінські. Освіту здобула в школі при монастирі сестер бенедиктинок у Львові, де закінчила 8 класів. Потім була львівська драматична школа.

Софія Славінська була ученицею Ф. Висоцького та Д. Хмелінського. В 1901 році Софія вперше виступила на сцені Львівського товариства шанувальників сцени (Towarzystwo Miłośników Sceny we Lwowie).

З липня 1901 по 1907 рік Софія працювала в трупах Львівського міського та Львівського народного театрів. Паралельно акторка була запрошена у вистави до театру, який створила Габріеля Запольська із Підгаєць, яка в 1904 році поселилася у Львові і разом із другим чоловіком, живописцем Станіславом Яновським, організувала театральну трупу. З нею мандрувала по всій Галичині. Саме з театром Запольської Славінська гастролювала до Жешува, Дрогобича, Коломиї та інших міст.

З 1908 року Софію Славінську запрошують на роботу різні театри на головні ролді. У 1908 році акторка виступала на сценах театрів Варшави та Познані. В 1911 році Софія була запрошена на роботу до одного із центральних театрів міста Краків – Teatr Nowości. 1912-1913 роки Славінська грала на сценах театрів міста Вільно та Лодзь.

Софія Славінська в ранні роки театральної діяльності. it.pinterest.com

На короткий час Софія знову повертається на столичну сцену таких варшавських театрів, як «Бі-Ба-Бо», «Сфінкс» та «Qui Pro Quo». В 1919-1930 роках акторка активно працює в театрах Бидгоща, Гданська, Любліна, варшавському «Elizeum» та Львівському міському театрі.

У 1931 році у Софії Славінської наступає «волинський»період. Її запрошують до Волинського театру імені Словацького, який був створений в  Луцьку у 1925 році. Волинським театром опікувався волинський воєводський уряд. Річний бюджет становив 260 тисяч злотих.

Саме тут Софія Славінська відзначила два свої професійні ювілеї. Перший у 1932 році – це 25-річчя акторської гри в «Мадам Х», а в 1936 році – 30-річчя гри матері генерала в п’єсі «Trafika pani generałowej». Разом з акторами волинського театру Софія подорожувала по Волині, Поліссю та Люблінщині.

 

 

У 1932 році Софію запросили зіграти в фільмі «Легіон вулиці». Акторка входить в п’ятірку найвідоміших акторів Волинського театру імені Словацького. Її ім’я часто згадують й сьогодні дослідники театру по всьому світу.

Останні роки життя Софія Славінська провела в товаристві ветеранів театру в місті Сколімув (Польща).

Особисте життя акторки не склалося через її професійну діяльність. Померла Софія 15 серпня 1963 року.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі