Знайдені нові фото Олики та Радзивіллів

Знайдені нові фото Олики та Радзивіллів

Вдалося віднайти нові фото з містечка Олики першої половини ХХ століття.

На світлинах ми можемо побачити, як виглядав олицький замок не лише зовні, а й інтер’єри його двох кімнат до 1939 року.

 

 

На першому фото кімнати із Олицького замку ми можемо побачити салон, дизайн якого оформлений в стилі рококо. Цей стиль видають люстри та меблі. Химерні лінії, ніжні пастельні кольори, витонченість в тематиці і манерою виконання творів мистецтва стали відмітними рисами рококо. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. – це період популярності в інтер’єрі «третього рококо».

В декорі меблів стає популярна розпис білими або світлими лаками, які приховують природний колір і фактуру дерева. Люстри в стилі рококо прикрашаються підвісками по формі ромбів, куль, листя, крапель, яскраві фарби змінюються спокійними тонами. Це все ми можемо побачити на фото кімнати з Олицької резиденції.

Друге фото кімнат показує, як виглядала кімната, виконана в китайському стилі, так званий «китайський салон» в Олицькому замку. Мода на китайські салони зароджується в Європі в середині XVIII століття.

Серед аристократії стає популярним оформлення дизайну кімнат, використовуючи китайські елементи інтер’єру, які в ті часи коштували шалених грошей. Все це – меблі, вази, прикраси, килими, шпалери, тканини, везли прямо з Китаю, долаючи на своєму шляху величезні відстані. В китайській кімнаті ми можемо побачити Малгожату Потоцьку, сестру Януша Радзивілла.

Серед знайдених фото багато родинних, здебільшого шлюбних фотографій, а саме шлюбна фотографія Анни та Януша Радзивіллів, Едмундта Радзивілла, святкування «золотого» весілля князя Фердинанда та Пелагеї Раздивіллів.

Цікавим є фото дітей, яке відноситься до часів Другої світової війни. У часи війни Ізабелла Радзивілл з дітьми перебувала в своєму маєтку в Неборові під Варшавою. Там вона переховували єврейських дітей, яких можемо побачити на фото. На фото також є маленька ще Христина Радзивілл.

Усі фото мають історичну цінність для історії Волині, зокрема, Олики та роду Радзивіллів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі