Ігор Палиця прокоментував ситуацію зі смородом у Луцьку

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Зважаючи на те, що зупинка роботи біоетанольного заводу не вирішила проблему зі смородом в Луцьком, в місті планують заборонити зливати в каналізацію відходи від виробництва ковбасних виробів. Пригадаємо, минулого року вони опинились в епіцентрі скандалу.

Як зазначив голова Волинської облради Ігор Палиця, влада докладає всіх зусиль, аби вирішити проблему. Не виключають і провокацій, адже, як переконались лучани, біоетанольний завод, що вважали головною причиною виникнення смороду, повністю зупинив свою роботу. Регулярно «гасять» і відходи, які знаходиться на полях фільтрації, аби мінімізувати поширення смороду.

СМОРІД У ЛУЦЬКУ: ЩО ВИЯВИЛА НІЧНА ІНСПЕКЦІЯ. 

Проте, неприємний запах поширюється з каналізації, де місцеві «ковбасники» зливають відходи від виробництва відповідно до дозволу, який отримали ще в грудні 2016 року від міської ради.

«КОВБАСНИКАМ» ХОЧУТЬ ЗАБОРОНИТИ ЗЛИВАТИ ВІДХОДИ У ЛУЦЬКУ

«Вони мають неймовірну рентабельність, але не хочуть робити власних очисних споруд. Ми зробимо все, аби зупинити те беззаконня, яке існувало до цього часу», - резюмував Ігор Палиця.


Нагадаємо, Луцьк задихається від жахливого смороду, а екологічні служби жодним чином не реагують. Раніше повідомлялося, що причиною смороду, який поширюється Луцьком, є хімічна реакція, в яку вступають відходи від виробництва біоетанолу з заводу ТОВ «БІО ПЕК» та нечистоти, які скидають на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу з Гіркої Полонки та Вересневого. Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук також звертався до головного санітарного лікаря України та Держпродспоживслужби. На ТОВ «БІО ПЕК» таки врешті відбулася перевірка. Власники отримали припис від екоінспекції. Однак, ситуацію це не виправило.

Крім того, Ігор Поліщук зустрічався з представниками керівництва підприємства. Вони зобов’язалися добровільно усунути порушення, модернізувати обладнання і вирішити проблему. Але нестерпний сморід охопив вже все місто. Відтак, 21 травня виконувач повноважень міського голови заявив, що влада докладе зусиль, аби завод припинив свою роботу. У знак протесту десятки лучан з мікрорайону ЛПЗ, який знаходиться безпосередньо поруч з заводом, одягнули маски та протигази, аби показати, що вони хочуть жити в чистому місті.

ДИВИТИСЯ БІЛЬШЕ: ЛУЦЬК У ЗАРУЧНИКАХ СМОРОДУ

Окрім того, у результаті перевірки Державною екологічною інспекцією у Волинській області діяльності ПТА «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», з'ясувалося, що «Біо Пек» здійснює викиди небезпечних речовин в повітря та працює без необхідних дозволів.

Крім цього, ще одна проблема неприємного запаху в Луцьку – несанкціоновані зливи асенізаторськими автомобілями відходів від виробництва м’ясопереробних підприємств.

У Громадській раді пропонують відвести єдине спеціальне місце для зливу цих відходів (до прикладу в Липлянах) і підписувати акти за фактами зливу, адже є випадки, коли договори укладені на один об’єм відходів, а м’ясопереробники вивозять більше. Щоправда, і очисні споруди в Липлянах теж потребують модернізації.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі