Волинський «Острів закоханих» – у топ-10 дивовижних островів України

Українські острови - словосполучення все ще дивне для нас, вже давно жартома про рідну «банановій республіці». А адже в нашій країні є дивовижні куточки для відвідування: острова для пляжної романтики, усамітнення і міських поцілунків.

«Українські Мальдіви» шукати на Джарилгач

Зі Скадовська на місцевому водному транспорті за півгодини можна доплисти до найкрасивіших берегів Джарилгача, які називають українськими Мальдивами. Тут плавають дельфіни і ковзають медузи, а білі піщані пляжі, всіяні черепашками, полонять своєю красою.

Цей безлюдний острів сонячної Херсонщини вважається найбільшим в Центральній Європі (його площа - 62 км кв.). Тут росте, між іншим, сім видів рідкісних орхідей!

На цій заповідній землі міжнародного значення можна спостерігати за оленями, муфлонами і дикими кіньми на лоні дикої острівної природи. Місцеві грунтові дороги загальною протяжністю 27 км зручні для еко-сафарі.

А ще обов'язково дістаньтеся до старого маяка, зведеного в 1902 році за проектом одного з учнів Гюстава Ейфеля, конструктора Ейфелевої вежі. Він особливо ажурний в променях сліпучого сонця.

Дикий Бірючий з президентською дачею

Від Генічеська на катері можна дістатися до острова Бірючого, маловідомого в широких колах. Тут пестить погляд бірюзова вода і пустельність широких пляжів. Фактично це не острів, а розширена частина Федотової коси в Азовському морі. Від коси до 1929 року Бирючий був відділений невеликим протокою, саме тому і отримав статус острова.
Сьогодні тут розташований державний заповідник, так що під час прогулянки можна легко наштовхнутися на оленів, ланей або єнотову собаку. Крім природних багатств на острові є президентська дача, побудована ще за часів правління Хрущова. Кажуть, тут відпочивали всі президенти незалежної України.

Березань, він же «Буян» - острів археологів

Від Очакова і Рибаківки курсують екскурсійні катери на безлюдний острів Березань, офіційно визнаний частиною Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія».

Влітку цей невеликий острів в Чорному морі стає центром археологічних пошуків. В античні часи ця земля була півостровом, заселеним жителями Стародавньої Греції. Цікавий факт: як стверджують багато дослідників творчості Олександра Пушкіна, саме цей клаптик суші був описаний в «Казці про царя Салтана» як острів Буян.

Тут можна побачити залишки численних і різночасових жител, храмів, оборонних споруд, цистерн, грунтових могильників, цвинтарів і курганів ... На жаль, сьогодні оселитися на острові складно: тут немає джерел прісної води, придатної для пиття.

Прикордонний Зміїний сповнений щебету птахів

На чорноморський острів Зміїний з Вилкового плисти близько п'яти годин. Навіщо? Це, мабуть, самий важкодоступний острів в Україні, який навіть намагалися назвати скелею в море. Про нього чули всі, але знайти серед знайомих кого-небудь, хто там побував - поки не вдається.
Розташований острів недалеко від дельти Дунаю, а протягом цієї річки настільки сильне, що на його береги викидало безліч річкових вужів - звідси і назва.

Цей клаптик суші завжди був перевалочним і прикордонним. До 2006 року тут була військова база, так що сьогодні туристам - щастя: Зміїний став більш доступним для відвідування. У місцевому селищі Біле є пошта, музей, готель і навіть відділення банку. Тут дуже мальовничо - по-степовому. Через вітри дерева на цій землі не приживаються. Зате в період сезонної міграції птахів острів сповнений щебету.

В гості до старожилів на острів Очаківський

Серед дачних острівних ділянок у Вилковому є найгостинніший - відкритий для туристів: садиба-музей «Квакенбург» на острові Очаківський.

До пам'ятки пливуть на катері, дивуючись побаченому: всі тутешні ділянки в дельті Дніпра місцеві жителі із завидною завзятістю відвойовували у води. Люди рили канали, укріплювали береги мулом і дерев'яними киями, насипали землю ... Постійно, з року в рік - з часів заселення в XVII столітті і до цього дня.

Тут добре ростуть тільки фруктові дерева, надзвичайно смачна місцева полуниця і споріднений «Ізабелла» виноград «новак». З нього виходить ароматне вино насиченого бордового кольору, яке навіть поставляли до столу імператорів.

У «Квакенбурзі» зберігся старий рибальський будиночок, який колись належав родині старовірів, де виховувалося тринадцять дітей. Тут вас пригостять фіточаєм з самовара завбільшки з відро ... Цікаво, що на сусідніх ділянках ще живуть деякі сім'ї, так зване останнє покоління народжених на островах.

Хортиця - козачий оплот на лоні чудової природи

Хортицю називають духовним символом нації, і, за великим рахунком, тут важливо побувати кожному українцю. У 2004-му на її землі побудували історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» - узагальнений образ козацьких столиць XVI-XVIII століття, де в 2007 році був знятий «Тарас Бульба» з чудовим Богданом Ступкою.

З берегів Хортиці добре милуватися мальовничими дніпровськими порогами і величною ДніпроГЕС, а в дні народних свят спостерігати за бравими козаками і слухати старовинні пісні. А ще тут добре гуляти - і не тільки протоптаними стежками.

Хортицю називають найбільшим річковим островом в Україні. Ця земля - ​​заповідна: тут є скелі висотою до 50 метрів, балки, чудові галявини, порослі рожевої травою ... На Хортиці особливий мікроклімат: місцева флора і фауна істотно відрізняються від материкових.

Острів закоханих і космонавтів на озері Світязь

Приїхавши в Ковель, сідайте на маршрутку і їдьте до найбільшого і глибокого озера України - Світязя, яке часто називають «Українським Байкалом». Посеред нього видніється острів Закоханих площею близько 7 га, зарослий кленами і липами.

На цьому дикому острові є будиночок лісника, кілька альтанок і наглядова база орнітологів

Це заповідна зона, чудове місце для гніздування птахів. Особливо багато тут бакланів

Примітно, що цей клаптик суші називають ще «Островом космонавтів»: за радянських часів тут розташовувалася база відпочинку підкорювачів космосу. Вони теж любили спостерігати за місцевими заходами, які неможливо порівняти ні з якими іншими: сонце на Світязі занурюється прямо в воду.

​​​​​

Лиса гора і острівна церква біля Ржищева

Біля містечка Ржищів посеред Дніпра є Лиса гора - гарний піщаний острів, де колись проводились язичницькі обряди. Так що місце це буквально просякнуте цілющою енергією. Як би там не було, але тут дійсно розгортається душа і додаються сили!

Багато років тому на цьому місці знаходилося село Гусинці, нині повністю затоплене - після створення Канівського водосховища в 1972 році. А Лиса гора була найвищою точкою цього села. Як відзначають езотерики, вона знаходиться на тому ж меридіані, що і єгипетські піраміди, а це щось та означає.

Неподалік від Лисої гори розташована старовинна церква з дзвіницею, побудована в 1812 році в стилі українського бароко і теж оточена водою. Дістатися до церкви з боку Ржищева можна по воді на катері або по недавно побудованому містку - з протилежного берега Дніпра.

Острів для романтичних побачень в Тернополі

Ще один острів Закоханих розташований посеред Тернопільського «моря» - однієї з головних визначних пам'яток міста. Небагато європейських міст можуть похвалитися великим озером в центрі, а Тернопіль і Женева можуть.

Штучне Тернопільське «море» велике - 300 га, а острівець - маленький (80 на 50 м), але дуже затишний, оточений вербами. З парком його з'єднує різьблений місток, в центрі є альтанка-ротонда, а навколо розставлені лавки.
У цього острова немає ніякої романтичної легенди, це просто тихе, гарне місце, без якого неможливо уявити собі вигляд і добру атмосферу Тернополя.

Слідами апостола Андрія на Монастирський острів

У Дніпрі одне з найпопулярніших місць для прогулянок - Монастирський острів. Сюди можна потрапити по пішохідному мосту, обвішаного замками щастя, що відкриває дивовижний вид на місто.

Біля підніжжя цього великого кам'янистого острова шумить штучний водоспад висотою 17 метрів, його прикрашає білосніжна Миколаївська церква. Якщо вірити легендам, в XI столітті тут існував візантійський монастир, в якому княгиня Ольга перечікувала бурю по дорозі до Константинополя. Тут зупинявся апостол Андрій, який іде на Київ. Він молився Господу про осяяння цих земель світлом Христовим і поставив хрест - символ торжества християнства над язичництвом, світла над темрявою.

Сьогодні на острові можна добре відпочити. Тут є зоопарк, акваріум, парк дитячих атракціонів, кафе і ресторани, кінний дворик, пляжна зона і водна станція.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі