Палаци Волині: Великі Бережці

Палаци Волині: Великі Бережці
  1. Новина відноситься до:

Великі Бережці – село у Кременецькому районі Тернопільської області над річкою Іква. До середини ХІХ століття воно називалося Підбережці.

В давнину це було родове гніздо Підберезьких, які певний час носили князівський титул. Згодом містечко перейшло у власність Тарновських. У XVIII столітті користувалося магдебурзьким правом, проте з деяких причин стало занепадати.

Містечко стало відоме на всю Волинь після 1815 року, коли втомившись від обтяжливої військової служби, тут оселився полковник військ Варшавського герцогства і Королівства Польського Мартин Тарновський і заклав палац.

Двоповерховий класицистичний палац знаний лиш за двома зображеннями. У 1850-х роках його зобразив австрійський художник Генріх Пеєр. Його малюнок мало деталізований і дає уявлення про резиденцію в комплексі. На зображенні Пеєра палац оточений парком і парканом. Зліва – цікава деталь: під деревами скульптура коня.

Краще видно палац на акварелі Наполеона Орди, зробленій через 20-30 років після Пеєра.

Малюнок Генріха Пеєра

Малюнок Наполеона Орди. Тут і далі зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej

Головний вхід прикрашав портик на чотирьох колонах. Як пише історик Роман Афтанази, репрезентативні та житлові приміщення господарів розташовувались на першому поверсі, кімнати для гостей – на другому. У палаці було чимало цінних старовинних меблів.  Власник маєтку любив полювання. На це вказували різні мисливські речі в заскленій шафі.

В маєтку була родинна портретна галерея з зображеннями Тарновських, Наполеона і Тадеуша Костюшка. Зберігалася бібліотека, старовинні лицарські обладунки, карти. В салоні з чудовим ліпленням стеля мала купол, на стіні висіла велика картина знаного маляра Франциска Cмуглевича.

У парку поряд із палацом були супутні будівлі – каплиця та мисливський павільйон. А свідок палацу в другій половині ХІХ століття Тадеуш Стецький (знаний також як автор першої монографії з історії Луцька) писав, що в парку англійського стилю була оранжерея, теплиця (одна з них – для вирощування ананасів), стайні і флігель для гостей.

Мисливський павільйон

Каплиця

Цьому комплексу не пощастило опинитися на лінії фронту в часи Першої світової війни. Тоді ж більшість споруд були зруйновані дощенту.

Гори в районі Великих Бережців. Фото panoramio.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі