Фото Волині 1934 підкорювачки Арктики і Гренландії Луїзи Бойд

Фото Волині 1934 підкорювачки Арктики і Гренландії Луїзи Бойд Фото: Луїза Бойд. Колаж Олександра Котиса, Trash Riot
  1. Новина відноситься до:

Усі бачили всесвітньо відому колекцію фото Пінського Полісся з експедиції Луїзи Бойд, але не публікувалися її фото Волині 1934 року.

Проїжджаючи через сучасну Волинську область, Луїза зробила близько 40 фото, на яких здебільшого побутові селянські сцени, волинські хати та місцеві мешканці. В доробку жінки маємо фото Ковеля, Ратна та села Буцин Старовижівського району. Можливо, саме в цих пунктах вона робила зупинки по дорозі до Пінська. Усі фото датуються вереснем 1934 року.

А ще вона сфотографувала Луцьк.

Фото Луцька 1934 підкорювачки Арктики і Гренландії Луїзи Бойд

Луїза Бойд завітала також до Луцька

Луїза Арнер Бойд зробила експедицію по Поліссю як частину шляху від Львова до Вільнюса. Завдяки її зйомці і нотаткам, західний світ познайомився з поліським краєм.

У 1934 році Луїза прибула до Варшави для участі в Міжнародному конгресі географів, але це була лише одна причина, друга – це експедиція по Поліссю.

Луїза вперше почула про існування Полісся від волинських емігрантів, які розповіли їй про цей казковий край боліт та річок. На Поліссі дослідниця пробула місяць: з кінця вересня по кінець жовтня 1934 року.  Її шлях пролягав від Перемишля до Львова, а далі Дубно, Луцьк, Ковель Кобрин, Пінськ, Несвіж і до Вільно.

Ковель

 

Ратне

 

Село Буцин (Старовижівський район)

Результатом поїздки стала публікація в 1937 році в Нью-Йорку фотоальбому «Польська провінція» (Polish Countrysides) і, безсумнівно, відкриття для всього світу Полісся у всій своїй багатогранності, самобутності і оригінальності. У 1984 році в Мільвуке (США) з грандіозним успіхом пройшла виставка «поліщуки очима Луїзи Бойд», яка через три роки експонувалася в Польщі.

Прибувши до Пінська, Луїза разом із польськими фотографами Станіславом Гожуховским і Вандою Ревенською розмістилися в готелі «Англійський», звідки здійснювали виїзди по селах сучасного Пінського району.

У своєму щоденнику Луїза описувала побачене.

Так, про місцевих поліщуків вона написала: «Зазвичай болота описують як щось екстремальне, плоске і монотонне, чого я тут не побачила, так як моєю головною метою було тільки місцеві жителі... Живучи на водних шляхах або серед них, вони створюють своєрідний етнічний стрижень, який відрізняє цих людей від інших».

Бойд задавалася питанням, скільки знадобиться років, щоб змінилося Полісся, важке життя поліщуків, почався розвиток інфраструктури, поліпшення умов праці.

Спочатку підсумки поліської експедиції були описані в великий, на 20 сторінках, статті в журналі The Geographical Review (1936. Т. 27), а потім увійшли в окрему книгу Polish Countrysides («Околиці Польської країни». Нью-Йорк , 1937).

Численні подорожі Луізи «з’їли» значну частину її багатомільйонного статку, а невдалі інвестиції звели його нанівець. Зрештою їй довелося продати навіть сімейний будинок в Сан-Рафаелі і всі меблі. Померла відома дослідниця в похилому віці на 85-році життя 14 вересня 1972 року в місті Сан-Франциско.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі