Унікальну картину вінчання волинського князя Радзивілла презентували у Львові

Джерело: Музейний простір Волині

На вінчанні з Катериною Гонзаго князь Микола Радзивіл заміняв друга, короля Польщі Сигізмунда ІІ-го Августа.

У львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, 20 квітня відкрили виставку одного шедевра – картини невідомого художника XVIII ст. «Вінчання князя Миколи Радзивілла з Катериною Гонзаго» з Волинського краєзнавчого музею.

Парадне багатофігурне історичне полотно європейського зразка, створене на теренах Західної України. Картину нещодавно повернули до життя львівські художники-реставратори.

На картині зображено церемонію так званого попереднього вінчання у Відні 1553 року мантуанської герцогині Катерини Гонзаго (1533–1572), дочки імператора Фердинанда І Габсбурга, вдови мантуанського герцога Франческо ІІІ Гонзаго (1533–1550) з королем Польщі та Великим князем польським Сигізмундом ІІ Августом (1520–1572). 

Нареченого, через його відсутність, на вінчанні представляв князь Микола Радзивілл (Чорний) (1515–1565) – державний, військовий і політичний діяч Речі Посполитої, Великий канцлер Великого князівства литовського, віденський воєвода, дипломат. Церемонія відбувалася 5 липня 1553 року у Відні, вірогідно, у кафедральному соборі Святого Стефана.

Картину створено невідомим майстром орієнтовно в середині XVIII ст. Виставка триватиме до 30 травня. 

Для довідки. Микола Христофор Радзивілл-Чорний (1515- 1565 рр.) - державний, військовий і політичний діяч Великого князівства Литовського. 

Представник княжого роду Радзивіллів гербу Труби. Маршалок, великий канцлер литовський Великого князівства Литовського, віленський воєвода. 


Саме він заклав замок Радзивіллів в містечку Олика на Волині. Товаришував із королем Польщі Сигізмундом ІІ Августом. Через шлюб Барбари Радзивілл, своєї двоюрідної сестри, із королем Польщі Сигізимундом ІІ Августом, мав чималий вплив у державі.

Реставрували унікальну картину вінчання волинського князя Радзивілла

Реставрували унікальну картину вінчання волинського князя Радзивілла

Реставрували унікальну картину вінчання волинського князя Радзивілла

Олицький замок, 2017

Олицький замок, 2017

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі