Картонний замок Любарта: як народився задум

Харківське видавництво «Ранок» запустило серію картонних іграшок-екскурсій замками України. Одним із перших створили замок Любарта.

Розробники розповідають, що задум виготовити серію коробок «Замки України» виник уже давно, більше року тому. Ця серія мала бути частиною великого проекту «Моя Україна», куди входять видання різного виду і для різних вікових груп. Видавництво «Ранок» довго шукало конструктора, який зміг би його реалізувати. Адже створити проекцію замку з усіма його особливостями не так вже й просто.

«Випадково дізналися, що у нашому ж місті, Харкові, є люди, яким подобається створювати усілякі конструкції з картону. А наші замки ми уявляли саме з цупкого картону, як найбільш доступного та безпечного матеріалу. Розглянувши роботи конструкторів, запропонували їм взяти участь у втіленні ідеї. Автори погодилися. І от через три місяці пробних макетів та узгоджень мали вже пілотний конструктор першого замку – Хотинської фортеці», – розповідає керівник напрямку дитячої літератури видавництва «Ранок» Наталія Коваль.

 

Наступним твором автори вирішили обрати замок Любарта, що в Луцьку.

 

«Особливо мені це дуже приємно, оскільки я народилася на Поліссі Волинської області. І щоразу відвідуючи Луцьк, обов’язково знаходила час для прогулянки замком. Коли конструктори принесли коробку на затвердження, мене охопило таке дивне відчуття… Одразу згадалося дитинство, я навіть почала розказувати, який краєвид відкривається з певної  вежі, який насправді величний вхід у замок…», – ділиться Наталія.

Жінка розповідає, що в України дуже цікава і багата історія. Тому автори проекту прагнуть, аби сучасні діти про неї знали і, нехай через конструктори, але вчилися її сприймати і розуміти.

У серії «Замки України» розробники намагалися не лише відтворити будівлі, а й передати увесь колорит епохи, коли замок жив повним життям. Тому автори дуже уважні до будь-яких деталей. Крім пояснення, як складати замок, до кожного набору додається книжечка, у якій можна прочитати про історію замку та його легенди.

У першій лінійці конструкторів уже в жовтні вийдуть накладом «Хотинська фортеця», «Замок Любарта», «Кам’янець-Подільська фортеця», «Замок паланок».   А в майбутньому розробники планують випустити набори про усі історичні замки й фортеці  України.  

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі