Геральдичні нотатки: Старокостянтинів

Геральдичні нотатки: Старокостянтинів
  1. Новина відноситься до:

Старокостянтинів – районний центр у Хмельницькій області, давнє волинське місто. Воно було засноване на початку XVI століття як село Колищенці.

Важливим моментом в історії села була середина XVI століття, коли його продали Костянтину-Василю Острозькому. Досить швидко король Сигізмунд II Август надав привілей на магдебурзьке право, за яким місту дозволялося вживати такий герб: на червоному тлі – натягнутий лук зі стрілою, під яким – зірка з півмісяцем, оберненим рогами догори.

Це не був якийсь самостійний символ, а емблема Острозьких. Це типова ситуація для невеликих приватновласницьких сіл та містечок. Герб складався із композиції гербів Огоньчик (напрямлена догори стріла) та Леліва (зірка з півмісяцем рогами догори).

Це ж зустрічається на міських старокостянтинівських печатках XVI-XVII століть.

У 1796 році герб міста трохи модифікували. Замість символічного Огоньчика стали відображати лук зі стрілою (або так трактують історики-геральдисти). У верхній частині – орел із символом Подільського намісництва

У 1857 році герольдмайстер Бернгард Кьоне створив проект оновленого герба. Його не затвердили.

Наступний герб затвердили аж у 1999 році. В основі він мав давній герб. В описі герба йдеться, «в червоному полі срібний знак родини князів Острозьких — засновників міста. Щит обрамований золотим декоративним картушем і увінчаний червоною міською короною з трьома вежками. Щитотримачі — гетьман Богдан Хмельницький та запорізький козак. Девіз: «Навіки в славі» і дата «15.III.1561» білими літерами на синьо-жовтій стрічці».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі