Звуки минулого: справжні голоси людей, що змінили історію

Звуки минулого: справжні голоси людей, що змінили історію
  1. Новина відноситься до:

Кажуть, голос людини може багато сказати про неї. Нижче – 11 аудіозаписів голосів відомих винахідників, диктаторів, художників та борців за свободу. Пропонуємо вам послухати, як вони особисто розповідають про себе та свої ідеї.

Томас Едісон

Видатний американський дослідник зміг вдосконалити телефон та телеграф, а також суттєво покращив конструкцію лампи накалювання, що ознаменувало початок доби електрики в світі. Саме йому приписують винайдення фонографу — апарату, здатного записати та відтворити звук. Аудіодоріжка, де Томас Едісон декламує рядки з відомого дитячого віршика — «Mary had a little lamb» є одним з небагатьох записів голосу американського генія.

 

 

Сальвадор Далі

Одіозний іспанський художник-сюрреаліст увійшов до історії не лише зображувального мистецтва, а й комерційної реклами. Сальвадор Далі свого часу рекламував шоколад Lanvin, засіб від похмілля Alka-Seltzer, саме йому належить авторство логотипу Chupa-Chups та візуальне оформлення Євробачення 1969 року.  Одним словом, багатьом сучасним рекламникам варто повчитись у художника, як перетворити рекламу на твір мистецтва. Наприклад в рекламі банку Crédit Commercial de France Далі розповідає про трансмутацію золота в Середньовіччі, цитує філософа Огюста Конта і радить слухачам користуватись послугами CCF, аби, якщо не купатись в дощі з доларів, як сам Далі, то вже точно розраховувати на фінансову підтримку «найбільш чесного банку Франції».

 

 

Че Гевара

Голос команданте Кубинської революції й досі продовжує звучати в серцях бунтарів усього світу. Послухайте промову Че до його «amigo pequeño» і випробуйте на собі магію харизми великого революціонера. 

 

 

Степан Бандера

Завдяки потужній російській пропаганді постать Степана Бандери останнім часом стала неабияк популярна, тим не менш мало хто знає, за що насправді боровся Бандера і до чого закликав. Ви маєте нагоду почути про це з перших вуст — від самого провідника українського національно-визвольного руху 40-50-х років. Історія, як завжди, повторюється, і як актуально звучать його слова 50-річної давності: «Ані зламати змагання України за свою незалежність, ані знищити її революційні сили Москві так і не вдалося».

 

 

Іосиф Сталін

Відчутний кавказький акцент видає сумнозвісного керівника уряду СРСР. Іосиф Сталін увійшов до світової історії як один з найжорстокіших диктаторів за всі часи. Одну зі своїх найвідоміших промов Сталін виголосив 9 травня 1945 року, в день перемоги Радянського Союзу над гітлерівською Німеччиною. 

 

 

Адольф Гітлер

Харизматичний голос і величезна аудиторія — Адольф Гітлер міг би бути ведучим на радіо, але, на жаль, доля розпорядилась інакше. Керівник нацистської Німеччини став відомим не стільки як вмілий оратор, скільки як один з найкривавіших політичних діячів, винний у розв'язанні Другої Світової війни та знищенні мільйонів жертв Голокосту. 

 

 

Мао Цзедун

В Китаї існує неоднозначне ставлення до Мао: хтось піддається ностальгії за часами правління «великого марксиста», якому КНР завдячує так званим «Великим стрибком» в економіці та культурі країни, інші не можуть пробачити Мао Цзедуну жорстоких кампаній культурної революції, в наслідок яких постраждали мільйони людей. 

 

 

Володимир Ленін

Ще одна неоднозначна постать світової історії — Володимир Ульянов, найвідоміший більшовик та вождь світового пролетаріату. Хоча Ленін був відомим оратором, записів його промов існує не так багато. В одному з опублікованих звернень до трудящих керівник Жовтневої революції розповідає про трудову дисципліну та експлуататорів з його коронним картавим «р».

 

 

Лев Толстой

Ікона російської художньої літератури, гуманіст, філософ та релігійний мислитель, Лев Толстой став також і першим російським письменником, голос якого було записано за допомогою фонографу в 1908 році.

 

 

Зиґмунд Фройд

Якщо ви належите до тієї категорії людей, яка не спить вночі та мучиться питанням, як правильно вимовляти: «Фрейд» чи «Фройд», то цей аудіозапис саме для вас. Дідусь психоаналізу особисто розповідає про свій метод лікування неврозів на радіо BBC і називає себе не інакше як Фройдом.

 

 

Махатма Ганді

Ми любимо Махатму Ганді за те, що він показав світові потенціал ненасильницького спротиву, який може бути набагато ефективнішим за силове протистояння. Духовний лідер індійської нації і досі надихає народи на мирну боротьбу за власну свободу, а тому, незважаючи на те, що Ганді помер більше 60 років тому, його ідеї залишаються поза часом.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі