Відбувся майстер-клас з луцького історичного рукописання

Відбувся майстер-клас з луцького історичного рукописання

У Музеї луцького братства відбулася лекція і водночас майстер-клас про луцьке історичне рукописання.

Про секрети старого шрифта з луцьких документів XVII століття розказував український шрифтовий дизайнер Кирило Ткачов 29 березня.

Зразок, який надали йому у музеї для аналізу, походить з XVII століття. Директорка музею Олена Бірюліна зазначила, що йдеться про оригінал документа – випис із судових книг луцьким писарем.

Шрифт з цього документу належить до барокового рукописання. За словами Ткачова, він відрізняється від європейської манери, в ньому більше динаміки. Писар мав час і натхнення 400 років тому буквально вимальовувати текст. Йому притаманні різні прийоми, як наприклад, злиття літер, поглинання одних літер іншими, надрядкове підіймання, «закрученість» ліній. Інколи одна буква «лягала» на іншу. З першого разу таке слово не завжди вдається прочитати.

"Все, що можна перетворити на декор, перетворюється на декоративні гарні риси. Поєднання літер також перетворюється на декор. Я шаленію від цього! Ці елементи надзвичайні. Трошки дивно, але надзвичайно гарно."

– заявляє шрифтовий дизайнер, показуючи надрядкове поєднання літер з давнього луцького документа.

За його словами, описаний зразок дуже делікатний і ювелірний. Його краще роздивлятися з лупою.

На основі документу Кирило Ткачов віднайшов літери, типові для цього стилю. Він зробив кілька зразків у збільшеному варіанті на аркушах, щоб можна було самому відтворити букви. Використав пензлик, оскільки перо птиці було зробити проблематично. Всі охочі мало можливість своїми руками відтворити давній луцький стиль, використовуючи пензлі та туш.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі