Луцьк буденний. Вулиця Данила Братковського

Луцьк буденний. Вулиця Данила Братковського

Вулиця Данила Братковського розташована на території державного історико-культурного заповідника в Луцьку.

Вона пролягає від майдану Братський міст до вулиці Кафедральної, з якою перетинається в районі католицького кафедрального собору апостолів Петра і Павла.

Попри розташування у мережі найдавніших міських вулиць, Братковського не є дуже давньою. Археолог Святослав Терський пише, що XVI століття – це археологічно зафіксована поява перших житлових споруд тут. Це пов’язано з тим, що на той момент географія місцевості дозволила тут споруджувати будинки – вода навколо острівного Лучеська трохи спала і територія, де тепер пролягає вулиця, осушилася.

Нинішня Братковського була важливою, оскільки вела від Глушецького мосту до В’їзної брами Окольного замку, неподалік якої стояв головний храм міської частини Луцька – святого Миколая.

В районі вулиці проходила так звана друга лінія укріплень Окольного замку. Це були дерев'яні конструкції великої довжини, які оперізували тодішнє середмістя. У XVIII столітті укріплень вже не існувало і на кінець століття ця ділянка сформувалася як міська вулиця.

Нинішня забудова вулиці Братковського – це переважно початок ХХ століття. Давніших кам’яниць тут не збереглося, за рідкісними винятками. Як пише краєзнавець Вальдемар Пясецький, перші назви вулиці – Кредитова, Королеви Ядвіги. У радянський час – Маяковського.

У 1990-х роках вулицю перейменували на Данила Братковського. Приблизно у 2000 році зробили реконструкцію, відремонтували дорожне покриття, оновили фасади. Сьогодні на вулиці ще можна побачити приклад мощення 1930-х – трилінку, залишилися і міжвоєнні бордюри зі штампами міського магістрату. А також – люки першого луцького водогону.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі