Колесо історії. Пам'ять про луцьких вірмен

Колесо історії. Пам'ять про луцьких вірмен
  1. Новина відноситься до:

Вірменська церква в Луцьку – пам’ятка архітектури на вулиці Галшки Гулевичівни. Сьогодні це звичайний житловий будинок. І тільки товсті стіни видають давнє походження споруди.

Є відомості про те, що свою церкву вірмени збудували в Луцьку 1427 року. Проте є інший факт: новий храм збудували в XVI столітті. Церква володіла кількома дворами та ділянками в місті, а також селом Цеперів. У 1585 році поряд із церквою розташовувався монастир, який містив шпиталь, та невеликий цвинтар. Уся територія була обгороджена міцним парканом. Вулиця, на якій стояв храм, звалася Вірменською. Це її найдавніша назва.

З якихось причин життя луцької вірменської громади занепало у XVIII столітті. Станом на початок століття в місті жило всього 11 вір­менських родин. Згідно з описом Луцька, у 1789 році вірменська територія була забудована дворами шляхти невірменського походження. У 1820 році давній уже нечинний храм забрали під склад російської армії.

Під час великої пожежі 1845 року церква постраждала, її кілька разів хотіли продати на будівельний матеріал, вона переходила від одного власника до іншого, але так і залишилася стояти руїною. У 1950-х роках давню вірменську церкву пристосували під житловий будинок. Зробили перекриття між поверхами, дах, відремонтували фасади і вселили людей. Так цю споруду використовують і досі.

Вигляд на початку ХХ століття

В наш час

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі