(Не)відомі волиняни: нащадки сіамської принцеси з Луцька

(Не)відомі волиняни: нащадки сіамської принцеси з Луцька
  1. Новина відноситься до:

27 квітня 1886 року в місті Луцьку в родині голови Луцького окружного суду Івана Степановича Десницького та його дружини Марії народилась донька Катерина.

Після смерті батька сім’я Десницьких переїхала жити до Києва. Освіту Катерина здобувала в 1898–1904 роках Катерина у Фундуклеївській жіночій гімназії. В 1904 році вона переїхала до  Петербурга, де оселилась в своєї хрещеної та влаштувалась на курси медсестер.

У 1905 році Десницька відбула з пересувним шпиталем на Далекий Схід, звідки повернулась із трьома бойовими нагородами.  У березні 1905 року на балі для георгіївських кавалерів Десницька познайомилася з гвардійським гусаром, який виявився принцом Сіаму Чакрабонґсе (Чакрабоном, 1883–1920), сином короля Рами V.

Молодята одружились в Стамбулі, проте сіамська родина довго не визнавала шлюб з європейкою. Їхнє вінчання було таємним, і в результаті невідома навіть точна дата цієї події. Принц любив її настільки, що погодився вінчатися з нею за православним обрядом.

Катерина Десницька з чоловіком та сином

Катерина Десницька із сином. Зображення з Вікіпедії

Молоде подружжя оселилось у палаці Парускаван. Чакрабонс через одруження з іноземкою втратив право зайняти сіамській трон. Права престолонаслідування був з цієї ж причини позбавлений і його син Чула Чакрабонс.

Катерина Десницька жила в розкішному палаці, намагалась вписатися в місцеве середовище – освоїла тайську мову, знала місцеві звичаї, навчилась готувати тайські страви, стала одягатися як тайська жінка. Займалася благодійністю, лікувала хворих людей, доглядала за величезним садом. Але вона вважала, що ніхто її не розуміє, і з часом її почала мучити ностальгія.

В 1908 році народився син Чула, а  в 1910 році Десницька отримала титул Принцеса Сіаму. Проте шлюб Катерини тривав до 1918 року, коли Чакрабонґсе закохався в принцесу Чаваліт, дочку принца Роді, свого далекого родича. Після розлучення Катерина переїхала до Шанхаю і працювала в Червоному Хресті. Вона ще раз вийшла заміж і була щаслива. Але її щасливий шлюб з американським інженером Гаррі Клінтоном Стоуном був цікавий тільки дослідникам її біографії.

Її син Чула Чакрабонс залишився у Сіамі, бо був сином спадкоємця престолу. Чула Чакрабонс  народився 28 березня 1908 року в Бангкоці в палаці Парусакаван, і отримав титул Мом Чао (Ясновельможний). Пізніше його дядько, король Вачіравудх (Рама VI) надав йому титул Його Королівська Високість Принц і змінив йому ім'я на Чула Чакрабонс. Палацові чиновники ласкаво називали його Пхра Онг Чим Ноо – «маленький принц».

Чула Чакрабон. topicstock.pantip.com

Чула Чакрабон й Елізабет Хантер

По смерті батька, у 1920 році, Чулу відправили на навчання до Великобританії, де він навчався у відомій лондонській школі для хлопчиків Херроу, потім – в Трініті-коледжі Кембріджського університету.

У 1935 році Чула Чакрабонс разом з принцом Біра заснували команду автогонщиків White Mouse Racing («Біла миша»). У 1938 році Чула одружився на англійці Елізабет Хантер, в шлюбі у них 1956 року народилась донька Нариса. За життя Принц Чула написав кілька історичних робіт. Чула Чакрабонс помер від раку в 1963 році у віці 55 років.

Нариса Чакрабонс бачила свою бабусю Катерину Десницьку лише раз в житті, коли відвідала її в Парижі. Нариса вивчала історію мистецтва в Інституті Курто, що входить до Лондонського університету. Вона працює в своєму магазині рідкісних книг «River Books» в Бангкоці. У вільний час пише книги про свою родину. Однією із найвідоміших її книг є «Катя та принц Сіаму». Сьогодні Нариса п’ять місяців живе в Лондоні, і п’ять місяців в Бангкоці, а два – подорожує по світу. Нариса була два рази одружена.

Син Нариси від першого шлюбу і правнук Катерини Десницької Хюго є відомим співаком та актором. Він став першим тайським музикантом, чиї диски успішно продавалися в Штатах, за межами Таїланду. Його трек «Bread and Butter» використовувався в серіалі «Кастл».

Нариса Чакрабон з чоловіком. Зображення з Вікіпедії

Нариса Чакрабонс з сином Хюго. viola.bz

Хюго Чакрабонс Леві. i.ytimg.com

Хюго Чакрабонс Леві. i.ytimg.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі