Волинь у літературі: Манфред фон Ріхтгофен

Волинь у літературі: Манфред фон Ріхтгофен
  1. Новина відноситься до:

У повітряних боях над Волинню часів Першої світової війни бував Манфред фон Ріхтгофен. Його називають найкращим асом цієї війни. На його рахунку – 80 збитих літаків.

Він залишив спогади про те, як йому воювалося у волинському небі. Більше тут.

***

У рейді на Маневичі ми пролітали над величезними лісами, населеними мабуть рисями та лосями. Єдиним селом у всій окрузі і були Маневичі, виглядало воно жалюгідно, ми відзначили лише незліченну кількість бараків у станції і армійські намети неподалік. Видно, що другий авіазагін побував тут до нас, тому що залізничні шляхи на виїзді зі станції були розбомблені, а паровоз, що стояв поруч, пускав пару.

Я вгледів на другому краю станції локомотив і поспішив зупинити його. Ми добре прицілилися і пустили бомбу на рельси перед ним. Паровоз зупинився. Ми кидали бомбу за бомбою, добре цілячись і не поспішаючи : зенітні гармати працювали не у нашому напрямку, а російських аеропланів не було і не передбачалося, не дивлячись на близькість їхнього аеродрому.

Ми залишили одну бомбу на зворотній шлях і повернули додому. По дорозі ми оглянули російські табори. Росіяни, особливо їхня кавалерія, дуже бояться кулеметного вогню з повітря. Їхню атаку можна зупинити одним аеропланом: при обстрілі вони втрачають весь бойовий запал і розсіюються. Не бажав би я бути очільником казачого корпусу у подібній ситуації.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі