Колесо історії. Вулиця Драгоманова в Луцьку

Колесо історії. Вулиця Драгоманова в Луцьку
  1. Новина відноситься до:

На малюнку художника Казимира Войняковського 1797 року показано давні кам’яниці на вулиці Ринковій після сильних пожеж у місті в кінці ХVIII століття.

Вулиця Ринкова (нині це відтинок вулиці Драгоманова від перетину з Кафедральною у бік аптеки-музею) – давня і престижна вулиця Луцька, на якій проживали шевці. Тут були їхні майстерні, житло, крамниці. Поряд із зображеним місцем стояв головний міський храм – святого Миколая, який міг бути збудований ще у XIV столітті, коли сформувалося міське населення як таке. Святий Миколай був патроном ремісників та купців. Його образ було відображено на печатці міського уряду Луцька. Також святий Миколай вважався покровителем та захисником міста.

Наприкінці вулиці поряд із Ринком розташовувався де–рев’яний храм Івана Хрестителя, збудований на зламі ХІІІ-XIV століть. Історики припускають, що це був цеховий шевський храм.

Забудова була суцільною без проміжків між будинками. Елементи такої густини збереглися. Перші кам’яниці тут зводили у XV столітті. Їхні фундаменти у вигляді двоповерхових підвалів для складання товару та господарських предметів збереглися, їх дослідили фахівці. Деякі кам’яниці пізнішої побудови на цих фундаментах зберегли й наземну частину. Нині ці будинки використовують переважно як житло.

Малюнок Казимира Войняковського 1797

Те саме місце в наш час

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі