До ювілею відомого іконописця у Луцьку продають унікальний календар

Джерело: 0332.ua

Унікальний календар продають в обласному центрі Волині до ювілею відомого іконописця Йова Кондзелевича.

Придбати його можна у Музеї Волинської ікони. 

Календар на 2017 рік із ілюстраціями творів знаного майстра із збірки музею - виданий невеликим накладом. Він з часом стане бібліографічною рідкістю.  Його можна подарувати знайомим та друзям з інших міст, країн, континетнів, в також його кожна ілюстрація може стати, за бажанням, хатнім образом.

Довідка:

Йов Кондзеле́вич народився у 1667 році у Жовкві. У молоді роки переїхав на Волинь, де жив спочатку у Луцьку (де він, можливо, викладав у братській школі), а потім більшу частину свого життя провів у Білостоцькому монастирі, заснованому у 1636 році луцьким земським писарем Семеном Гулевичем-Воютинським. До XVIII століття цей монастир вважався оплотом православ'я і був єпископською резиденцією. При монастирі існувало училище для дітей. І все ж, основним заняттям Кондзелевича був іконопис, хоча є деякі намагання приписати йому ряд портретів.

 В 1710 році в акті обрання єпископа на Луцьку православну кафедру він згадується як ігумен Луцького Хресто-Воздвиженського братства, а в 1713 році його повторно обирають на цю посаду.

Точна дата смерті Йова Кондзеле́вича невідома: за різними джерелами, він помер у період між 24 травня 1740 і 27 січня 1748 року.

prezentacija_kalendarja

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі