Історичним форумом у Луцьку почали святкування 500-річчя Реформації

Історичним форумом у Луцьку почали святкування 500-річчя Реформації Фото: перебіг форуму

У Луцьку розпочався історичний форум з нагоди святкування 500 річниці Реформації.

Форум триває 24 лютого в актовій залі Палацу учнівської молоді.

Це святкування є загальносвітовою акцією, до якої долучилася й Україна. 500 років є умовною річницею, яку прийняли відраховувати від 31 жовтня 1517 року. В цей день саксонський проповідник Мартін Лютер прибив до дверей замкового костелу міста Віттенберг так звані 95 тез. Це засадничі поняття, які критикували тодішню католицьку церкву і лягли в основу протестантизму.

Попри велике історичне значення цієї події, вона не була власне початком протестантизму. У XV столітті відома діяльність чеських гуситів, а в XIV – ідеї англійського проповідника Джона Вікліфа.

Форум у Луцьку розпочався офіційним привітанням та виконанням християнських пісень. Далі учасники слухали доповідь про історію протестантизму та його вплив на різні сфери життя.

24 лютого з доповіддю у Луцьку виступить доктор богослов’я, історик та автор книги «Популярна історія християнства. Двадцять століть у дорозі» Сергій Санніков.

Весь перелік запланованих на Волині подій:

  • 17 березня. Форум для управлінців, науковців, державних службовців, депутатів та впливових людей «Через духовну реформацію до відродження країни» (Волинський облмуздрамтеатр імені Тараса Шевченка).
  • 10-15 квітня. Благодійно-соціальна акція «Чисте серце – чисте місто» на території всієї області, де представлені протестантські громади.
  • 18 квітня. Пасхальний концерт за участі оркестру та хору Келвіна Джонса (США) (Волинський облмуздрамтеатр імені Тараса Шевченка).
  • 28 квітня-2 травня. Ретріт для поранених воїнів АТО, які проживають на Волині.
  • 8-20 травня. Тиждень молоді та сім’ї. У програмі: флешмоби, творчі вечори, спортивні змагання, семінари, майстер-класи, концерти, хода за здорову сім’ю, конкурси, День матері та День батька, дитяча програма «Країна здоров’я».
  • 5 червня. Обласний творчо-просвітницький міжконфесійний фестиваль «Назустріч Реформації» (Луцьк, Театральний майдан).
  • 1 жовтня. День милосердя. Під час акції кожна громада спільно з органами місцевого самоврядування визначає набувачів допомоги й через посильні пожертви надає цю поміч.

Корисно відвідати сайт про святкування річниці в Україні.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі