Колесо історії. Вулиця Паркова в Луцьку

  1. Новина відноситься до:

Вулиця Паркова веде від припаркової магістралі Глушець до центрального Театрального майдану і проспекту Волі. Стару фотографію зроблено в 1970-х роках.  На ній видно один із перших луцьких тролейбусів – «Шкода». Під час деталізації знімка проглядається покриття нижньої частини вулиці – так звані шестикутні плити Трилінського. Це масивна бруківка, якою замощували багато міст міжвоєнного Волинського воєводства.

Паркова – одна із двох вулиць, які зберегли своє трасування єврейського району на Вульці (колишнє приміське село у районі теперішнього проспекту Волі). Ще наприкінці XVIII століття тут стали поселятися євреї. Забудову здійснювали хаотично, без проектів, самовільно. Проте тут також були свої культові та освітні споруди. Так, відомо про молитовний дім (згодом названий синагогою) Ашкеназі на Вульці, молитовну школу Медриш, відкриту в 1900 році, мікву поряд із нею, синагогу Бесгамедриш Тупелес та інші. Єврейський район проживання починався від теперішньої Паркової і тягнувся до Лугової – вулиці, яка починається навпроти вулиці Шопена й спускається до Глушця.

На Парковій зберігся довгий дерев’яний одноповерховий будинок, який належав єврею Августиновичу. Під час Другої світової війни район повністю знищили німці. У радянський час ділянку трохи заповнили новими будинками. Вона була відома тим, що тут розміщувався витверезник. Зараз на вулиці – житлові споруди.

Паркова в радянський період. Фото з board.lutsk.ua

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі