У Луцьку презентували унікальні срібні знахідки з Олики

У Луцьку презентували унікальні срібні знахідки з Олики
  1. Новина відноситься до:

Срібні портрети Радзивіллів та інші вироби, знайдені в підземеллях олицького колегіального костелу святої Трійці, показали громадськості.

Презентація реставрованих речей, а також публічний звіт сектору археології Волинського краєзнавчого музею відбулися 1 лютого.

Головні об’єкти – два портрети на металі середини XVII століття Альбрехта Станіслава Радзивілла та його дружини Христини Анни Любомирської. Науковці та музейники назвали їх унікальними і рідкісними.

Пластини, припускають, є натрунними виробами з поховань вказаних осіб. Їх знайшли під купами сміття у крипті костелу в 2016 році. Реставрацією об’єктів займався художник-реставратор, науковий співробітник Рівненського краєзнавчого музею Олексій Войтюк. Він розповів, що відновлення відбувалося без механічного втручання хімічним методом пошарового очищення.

За словами директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка, вироби поки що будуть зберігатися й експонуватися в музеї у Луцьку, проте в перспективі хочуть поставити питання про створення олицького музею, який би репрезентував історію Олики з усіма артефактами та експонатами.

Науковці змогли розпізнати особу на віднайдених пластинах завдяки збереженому відомому «Портеру Альбрехта Станіслава Радзивілла» 1640-х років Пітера Данкерса де Рей.

Окрім цього, розповіли про археологічні дослідження в селі Буяни Луцького району, де знайшли рештки городища часів Київської Русі, розкопки у Володимир-Волинському, знайдені денарії Вітовта у селі Дубище тощо.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі