Колесо історії. Кортеліси: пам'ять про жертв

  1. Новина відноситься до:

Кортеліси – велике поліське село, яке має героїчну й одночасно трагічну історію. У роки Другої світової війни його страшну долю розділили білоруська Хатинь, чеське Лідіце та французький Орадур. Але ніщо не забулося. І озивається трагедія болем, гнівом і священною пам’яттю 2875 розстріляних, замучених кортелісців.

5 травня 1980 року в Кортелісах було відкрито величний меморіальний комплекс. Для участі у мітингу, присвяченому відкриттю, прибули перший секретар ЦК Компартії УРСР Володимир Щербицький, командир Чернігівсько-Волинського партизанського з’єднання, двічі Герой Радянського Союзу Олексій Федоров та перші секретарі обкомів партії. Скульптура має висоту шість метрів, важить 33 тонни, вилита із чистої бронзи. Біля підніжжя пам’ятника встановлено «Вічний вогонь».

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України та рішенням виконкому Волинської обласної ради, монумент взято на державний облік, він є пам’яткою історії національного значення.

Щороку в День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 23 вересня – у день пам’яті жертв трагедії – в Кортелісах відбуваються мітинги-вшанування пам’яті загиблих односельчан.

Першим з Вічним Вогнем крокує перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький. За ним крокує почесний громадянин Луцька, Герой Радянського Союзу Лев Григорович Зацепа. Фото надане Організацією Волинських авіалюбителів ОВАЛ (vk.com/lutsk_avia)

Відкриття. Фото надане Організацією Волинських авіалюбителів ОВАЛ (vk.com/lutsk_avia)

Монумент у Кортелісах. Фото volyn-museum.com.ua

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр Ковальчук

Коментарі