Луцький замок «мертвий» для туризму?

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Чому Старе місто у Луцьку лишається нецікавим для туристів, а лучани на свята вирушають у Львів, з’ясовували депутати облради з Луцьким міським головою.

Про це йшлося під час зустрічі міського голови з депутатами Волинської обласної ради, які представляють місто Луцьк, щодо визначення основних пріоритетів життєдіяльності міста у 2017 році та обговорення соціально важливих питань 18 січня.

Депутат облради Анатолій Вітів зауважив, що під час розповіді міського голови та його першого заступника про те, що вдалося зробити у 2016 році та бюджет міста на 2017 рік не почув інформації про те, скільки коштів Луцьку дає туризм. Також представників міської влади не повідомили, скільки коштів виділялося на розвиток туризму у місті.

Зі слів депутата, йому відомо про виділення коштів працівників профільного управління за кордон. Анатолій Вітів наголосив, що у Мукачевому місто живе за рахунок замку, а у Луцьку замок у центрі міста чомусь не може привабити туриста, який даватиме кошти у міський бюджет. На його думку, з Луцька варто зробити культурну столицю регіону, адже у разі укрупнення областей перспектива міста, що не стоїть на великих торгових шляхах, є туманною.

Депутат зазначив, що туристи в захваті, коли приходять у замок, але коли вони піднімаються на вежу, йому «стає соромно коли туристи дивляться на той Шанхай», маючи на увазі Центральний ринок під мурами замку. Отже, мовляв, потрібно ухвалити вольове рішення щодо ринку.

Культурні заходи він пропонував перемістити з вулиці Лесі Українки в стару частину міста і саме там встановлювати, наприклад, різдвяні шопки, розвивати там мистецький центр, адже нині в стару частину міста туристам «немає чого заходити».

Своєю чергою, член фракції «УКРОП» в обласній раді Любов Ліпич зауважила, що кількість історичних пам’яток у Луцьку не менша, ніж у Львові, але лучани на свята їздять у Львів. З її слів, на святкову територію можна перетворити і замок, і всю вулицю Лесі Українки.

Міський голова Микола Романюк зазначив, що готовий окремо надати інформацію щодо туризму у місті, а однією з причин того, що «замок – мертвий» є те, що керівництво історико-культурного заповідника не підпорядковується міській раді, тож доводиться «слізно просити» дозволів на проведення заходів у замку. З його слів, є багато проектів у сфері туризму – від вежі Чарторийських до підземель, частину яких вже розчистили.

Голова ОДА Володимир Гунчик запропонував йому звертатися в облдержадміністрацію щодо передачі замку в управління міськради, але за умови, що міська рада візьме на себе відповідальність щодо пам’яток державного значення, щоб «замок завтра не перетворився в богадільню і не завалився». Посадовець пообіцяв, що у разі таких гарантій готовий поїхати в Міністерство культури та зустрітися в Кабміні щодо цього питання. Водночас він наголосив, що питання полягає не в замку, а в ринку та Старому місті загалом. Міський голова натомість стверджував, що навколо замку торік неможливо було пройти, а нині «можна проїхати на кареті», адже вулицю виклали бруківкою.

План розбудови Старого міста та культурної спадщини пропонували розробити у рамках проекту, що передбачав би спільне фінансування з бюджетів усіх рівнів. У разі реалізації такого плану, на думку голови ОДА, Міністерство культури погодиться передати історико-культурний заповідник у підпорядкування міськради. Він визнав, що те, що нині можна побачити з оглядового майданчику замку є ганьбою для міста.

Голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов зауважив, що розбудовуючи місто, особливо його стару частину, потрібно мати цілісну картину, наприклад, щодо розташування МАФів. На це міський голова відповів, що опорний план заповідника вже розробляють.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі