(Не)відомі волиняни: Густаво Бланко Лещук

(Не)відомі волиняни: Густаво Бланко Лещук
  1. Новина відноситься до:

Напевно футбольні вболівальники знають, що в січні 2017 року із футбольного клубу «Карпати» до клубу «Шахтар» перейшов  аргентинський нападник Густаво Есек'єль Бланко Лещук, підписавши контракт на три з половиною роки. А чи знали ви, що перспективний аргентинський гравець має волинське коріння?

Прадід аргентинського футболіста Філімон Лещук разом із прабабусею Анастасією Скрель народились у Волинській губернії й проживали в одному із сіл, яке зараз входить до сучасної Рівненської області. Подружжя втекло від Другої світової війни до Аргентини, де оселилося в провінції Мендоса. Сім’я в Аргентині займалась землеробством.

Українці в Аргентині. Зображення encyclopediaofukraine.com

Емігранти, які приїхали до Аргентини. Зображення з Вікіпедії

Провінція Мендоса, Аргентина. Зображення з Вікіпедії

Після переїзду Філімон Лещук взяв собі типовіше для Аргентини ім’я – Ігнасіо. Там в Лещуків народився син Алехандро, це і був дід Густаво Бланко Лещука. Алехандро одружився на місцевій дівчині, в них народилась донька, яка в майбутньому стала матір’ю Густаво. Батько Густаво Марселіно Бланко також футболіст, який свого часу грав за команди «Уракан» (Лас-Ерас) і «Расінг» (Кордоба).

Густаво народився 5 листопада 1991 року в місті Лас-Ерас аргентинської провінції Мендоса. В сім’ї, крім нього, є ще троє молодших дітей.  Відомо, що наймолодший брат Густаво Іван також є футболістом і наразі виступає за аргентинський «Арсенал».

Густаво – вихованець футбольної школи аргентинського клубу «Арсенал» із міста Саранді. Його дебют відбувся 8 березня 2011 року в матчі проти «Індепендьєнте». У 2012 році був орендований командою «Депортіво Мерло». У лютому 2014 року підписав контракт з «Анжі». Після закінчення сезону покинув клуб, жодного разу не з'явившись на полі у складі основної команди. У 2014—2015 роках грав за марокканський «Відад».

Густаво Бланко Лещук. Фото з desporter.com.ua

Густаво Бланко Лещук. Фото з losandes.com.ar

У сезоні 2015 року форвард грав за шведський клуб «Ассиріска ФФ». Він зіграв за команду в чемпіонаті 25 матчів і забив 10 голів. На початку 2016 року в його профайлі значилося п’ять клубів: аргентинські «Арсенал» і «Депортиво», російський «Анжи», марокканський «Відад» і шведська «Ассириска». Цікаво, що в Росії футболіст з українським походженням не зіграв жодного матчу. Найбільшим досягненням Густаво є чемпіонство Аргентини у складі команди «Арсенал» у 2012 році.

Густаво не знає української мови, проте його родичі володіють рідною мовою і шанують українські традиції. В родині часто готують традиційну українську страву – вареники. Мама футболіста була надзвичайно втішена тим, що її син отримав можливість переїхати до України, звідки її предки були родом.

Українці на параді в Аргентині. Фото з Вікіпедії

Густаво Бланко Лещук. Фото з Вікіпедії

Сьогодні в планах Густаво дослідити своє волинське походження та знайти віддалених родичів по лінії Лещук, принаймні, про це футболіст говорить чи не в кожному своєму інтерв’ю. Кілька років тому він разом із батьком їздили на свою історичну Батьківщину, але нікого, хто б пам’ятав прадіда Філімона, вони не знайшли.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі