Екскурс в минуле: Історія луцьких витверезників. ФОТО

Джерело: Волинь24

1-ше січня в Луцьку 2017-го кардинального відрізняється від 1-го січня 1978-го. Хоча б тим, що у всіх, хто “гарно” зустрів Новий рік, був шанс прокинутися у "медведику". Так ніжно у радянські часи називали ...витверезник. 

Нам вдалося не просто знайти адреси луцьких витверезників, а й розшукати унікальні світлини із життя-буття установи, яка стала одним із неодмінних атрибутів епохи Совдепу. А, як кажуть сучасники, не таким уже й зайвим. Отож, “велкам в СССР”...

“МОЙ АДРЕС НЕ ДОМ И НЕ УЛИЦА”

Радянська епоха зоставила по собі чимало спогадів. Серед них - спогади про ніч у витверезнику для багатьох сучасників СССР дотепер особливі. 

“Пьянству - бой”, - під таким гаслом у далекому 1961-му, розпорядженням голови міськвиконкому від 31-го жовтня був створений перший луцький витверезник. І знаходився він на вулиці Парковій в самісінькому центрі міста. 

Підвальне приміщення. Тісне. Завжди холодне і сире. Працювати у тих стінах було важко. 
 

Витверезник на Парковій, який певний час був баром

Витверезник на Парковій, який певний час був баром


Повірити в те, що ненавмисне місце для цього закладу обрали фактично просто під стінами храму - складно. За іншою версією, підвальне приміщення на Парковій як ніяке інше пасувало до витверезника ще й тому, що поруч - вулиця Леніна, де був розташований обком і де жили всі партійні боси. А бувало й таке: побачить хтось із “шишок” дорогою з роботи якого пяного - й одразу в гвалт. Мовляв, вулиця Леніна тільки для достойних людей... 
Установа належала до так званих спецмедзакладів і підпорядковувалася міліції. 

У 1978-му році працівники витверезника відзначали новосілля. Бо над Сапалаївкою у тупику на вулиці Винниченка збудували нове приміщення. З підвалом під собором - не зрівняти: двоповерхове, просторе. На першому поверсі були кімнати для затриманих, на другому - адміністрація, кабінет профілактики. У цих стінах могли помістити до двох десятків п'яниць. 

До речі, подібних типових витверезників у ту пору було тільки два чи три в Україні. Розповідають, що один із них - у Сімферополі. Поруч - швидка допомога. Це було зручно. Та й місце - не надто людне: поблизу жек, гаражі, промислові споруди.
 

1980 рік: приміщення витверезника на Винниченка. Зліва - автомобіль, яким возили п'яниць

1980 рік: приміщення витверезника на Винниченка. Зліва - автомобіль, яким возили п'яниць



“РАНОК - І ЗЇЖДЖАЮТЬСЯ НАЧАЛЬНИКИ ЗАБИРАТИ СВОЇХ ПРАЦІВНИКІВ”

- Спочатку думала: “Куди я потрапила? Як можна тут працювати? А потім звикла, - каже колишній фельдшер медвитверезника Галина Омельчук. Більше 20 років вона віддала досить непростій роботі. Прийшла працювати ще в приміщення на Парковій, а звільнилася з роботи у зв’язку із закриттям закладу. 

- Нас, фельдшерів, було четверо, санітарки, решта - офіцери і сержанти. Раніше фельдшерами були чоловіки, а потім набрали жінок, - розповідає. 

В обов’язки фельдшера входило визначити ступінь сп’яніння пацієнта. Як визначали? Образно кажучи, на око. Якщо легка, кажуть, відпускали додому. 
 

Історія луцьких витверезників, або Де у місті «похмелялися». МАЙНО СОВДЕПУ



- Треба глянути, чи не побита людина, чи нема травм на голові, задавали “наводящі” питання: чим хворіє, тощо. Звичайно, що на них не завжди адекватно відповідали. Звертали увагу на тиск, - згадує Галина Вікторівна. 

Коли ж захмелілий народ поводив себе агресивно, з такими розбиралися вже атестовані працівники, тобто міліціянти. А особливих дебоширів доставляли у міськвідділ, в “обєзьяннік”. 

Найцікавіше, каже Галина Омельчук, було вранці. Коли начальники з’їжджалися забирати своїх працівників. Адже у витверезнику існувало правило: забрати людину міг тільки керівник...

15 РУБЛІВ І ПОВІДОМЛЕННЯ НА РОБОТУ, ДЕБОШИРАМ - КРІСЛО ФІКСАЦІЇ

П’яних доставляли спеціальним автомобілем. Оглядали. Роздягали до трусів і клали в палати. Палати, до речі, були і жіночі, і чоловічі. 

Розповідають, що на перших порах у витверезниках “градус виганяли” простим методом: обливали п’яниць водою. Але потім від такого відмовилися. 

У 1978-му з відкриттям нового витверезника змінили й начальника. Поставили керувати закладом молодого дільничного міліціонера - Євгена Лукашука. Треба було не просто налагодити роботу, а й привести до ладу споруду. 

Зустрічаємося із Євгеном Андрійовичем у ...лікарні. Попри недугу він погодився розповісти про роботу витверезника.
 

Євген Лукашук - колишній начальник луцького витверезника

Євген Лукашук - колишній начальник луцького витверезника



Каже: було у тогочасній “політиці” й “борьбі за трєзвость” багато “перегибів”, але загалом така установа й сьогодні не була б зайвою. 

Найперше - “били рублем”. Кожен, хто потрапляв у витверезник, мав заплатити 15 карбованців. Кошти наповнювали міський бюджет. Для того часу то були чималі гроші. 

- Треба було платити 15 карбованців. А потім ще й повідомлення на роботу надсилали. А там людину лишали премії. Були великі збитки бюджету сімейному. Дружини страждали, розумієте? Був у мене такий випадок: приходить жіночка з двома дітками і каже: “Ми перші на черзі на квартиру, не направляйте повідомлення чоловікові на роботу, бо знімуть з черги”. Йому то все одно, а що їй з дітьми робити? Стало відомо про це у горкомі партії, то ще й мене викликали туди й запитували, чого це я не надіслав повідомлення. Так і сказав: “Були б ви на моєму місці, що сказали б тій бідній жінці? - згадує Євген Лукашук. 

“Пікові” дні - коли на великих заводах виплачували премії. На свята, зізнається начальник, була вказівка: за можливості доставляти п’яниць додому. 

- Пам’ятаю, получили бригада з мелажнжевого комбінату премію, зійшлися, випили... А одна з них добиралася додому, дійшла на Ківерцівську, да автобус №5 ходив. Там впала в калюжу й лежала. Як разом випивали, то завели б додому. А так - до нас попала. Зранку чоловік на таксі приїхав і забрав, - розповідає колишній начальник. 

“По блату”, каже, рідко доводилося когось випускати. Буває, що з “горкома партії” подзвонять і попросять не надсилати повідомлення на роботу для когось зі знайомих. Слухали...
 

Поважна комісія: під пильним поглядо Ілліча проводять боротьбу з пияцтвом

Поважна комісія: під пильним поглядо Ілліча проводять боротьбу з пияцтвом

За час роботи Євгена Лукашука був випадок, коли людина померла у витверезнику. Не врятували чоловіка, який занадто багато алкоголю у себе влив. Відзначав Новий рік з колективом. Як встановили експерти потім, у його крові було 6,5 проміле алкоголю. 

Серед методів “смірєнія” - крісло фіксації. Особливо буйних садовили на спеціальний стільчик і прив’язували. Поки не заспокояться. 

На ранок - застосовували інші "секрети"...

ЛУЦЬКИХ П’ЯНИЦЬ ЗНІМАЛИ НА ВІДЕО І ПОКАЗУВАЛИ ВРАНЦІ “КІНО”

Євген Лукашук запровадив цікаві методи у роботі витверезника. Колектив потужно взвся за пропаганду тверезості. Створив навіть так звану агіткультбригаду, завдяки якій одного року був визнаний кращим в республіці!

- Коли тільки з’явилися перші відеомагнітофони, ми придумали знімати п’яних на відео, а вранці показувати їм, як вони виглядали вчора. Це було щось! І це, мабуть, мало найбільший вплив на людей. Вони часто були шоковані тим, як виглядають в неадекватному стані. Соромилися. Опускали голови донизу... - розповідає Євген Лукашук.
 

Євген Лукашук знімає на відео чергового клієнта, щоб вранці було з чого показувати кіно. 1980 рік

Євген Лукашук знімає на відео чергового клієнта, щоб вранці було з чого показувати кіно. 1980 рік


Агіткультбригада “творчо” опрацьовувала поставлену задачу - і з лозунгом “пьянству - бой!” ставила різні гумористичні сценки. Фільми про тверезість для закладу знімав Борис Ревенко та журналіст (а тоді - юний оператор) Валерій Мельник


Агітавтобус (бригада мала свою техніку) часто можна було побачити на головній площі міста чи на Центральному ринку: з допомогою радіо на всю вулицю звучали настанови, як має поводити себе “радянська людина”...

ЗАКРИТИ НЕ МОЖНА ЗАЛИШИТИ

Закрили луцький витверезник у 1999-му. 

Чому? Прийнято вважати, що саме тільки існування витверезників порушувало права людини... Мовляв, не личили такі установи юній українській демократії. Відтак функції перекинули на наркодиспансери, а колектив пустили на всі чотири сторони. Хтось пішов на заслужений відпочинок, хтось знайшов роботу в лавах міліції...
 

Так забирають нетверезого чоловіка з вулиці. 1980 рік

Так забирають нетверезого чоловіка з вулиці. 1980 рік


Витверезники стали непотрібні. 

Тепер все частіше можна почути, що то - питання дискусійне. 

Кілька років тому в Луцьку заговорили про доцільність появи такої комунальної установи. До речі, вона могла б поповнювати бюджет. Але далі розмов справа не пішла. 

П’яниць тепер везуть у наркодиспансер. За словами головного лікаря облнаркодиспансеру Ігоря Шкаровецького, за ніч до них іноді доставляють до десяти людей. Спеціального приміщення для таких нема: їх просто кладуть в лікарняні палати. 

По-різному склалася й доля споруд, яким судилося бути витверезниками. Приміщення на Парковій в роки незалежності, за іронією долі, стало ...баром. Бар “Криниця” так і називали “медведиком”. Давненько заклад не функціонує. Тепер там зачинені двері. 

А от споруда над Сапалаївкою перейшла у спадок міліції. І спершу саме там знаходився підрозділ “Беркут”. 
 

У вчорашньому витверезнику певний час перебували беркутівці

У вчорашньому витверезнику певний час перебували беркутівці


Тепер же - особлива установа: Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Стіни вчорашнього витверезника помітно змінилися. Приміщення перекрили, пофарбували й навіть добудували. Усередині - добротний ремонт. 

Від “медведика” не лишилося й сліду…

***

...Але “в народі” досі живуть тисячі історій про те, “як я провів ніч у витверезнику”. І ці “я” - не обов’язково “останні люди” у нашому місті. Від такої оказії ніхто не міг бути застрахований. 

Почувши, що я розпитую про витверезник, один із колишніх газетних фотокорів (залишимо прізвище “за кулісами”) пригадав і свою історію:

- Того дня нас з товаришем прийняли в партію. Ну, треба ж замочити! Ми так замочили, що попав я у витверезник. Туди, на Винниченка. На ранок просинаюся: що робити? А тут начальник заходить: “Ти що тут робиш?!” (знав мене, бо я ж журналіст). Розповідаю, що так в партію вступав... “Йди звідси бігом! Бо ще як хтось взнає, то буде партія і тобі, і мені”, - згадує чоловік. 

Щоб не чорнити КПУ, повідомлення йому на роботу не надсилали. Пронесло. 


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора та з особистого архіву Євгена ЛУКАШУКА. 

Вулиця Паркова, зліва у 1961-му був розташований перший витверезник

Вулиця Паркова, зліва у 1961-му був розташований перший витверезник

У центрі міста, але подалі від сторонніх збудували друге приміщення для витверезника, тепер у нього інше призначення

У центрі міста, але подалі від сторонніх збудували друге приміщення для витверезника, тепер у нього інше призначення

Історія луцьких витверезників, або Де у місті «похмелялися». МАЙНО СОВДЕПУ

Споруда суттєво змінилася

Споруда суттєво змінилася

У черговій частині новий клієнт

У черговій частині новий клієнт

Вранішня розмова з тими лучанами, яким не пощастило дістатися додому після пиятики

Вранішня розмова з тими лучанами, яким не пощастило дістатися додому після пиятики

Засідання громадської ради: вирішують, чи відправляти алкоголіка на примусове лікування

Засідання громадської ради: вирішують, чи відправляти алкоголіка на примусове лікування

У центрі - колишній нардеп Сергій Шевчук, тоді головний нарколог області

У центрі - колишній нардеп Сергій Шевчук, тоді головний нарколог області

Автобус агітбригади біля Центрального ринку: звучить радіо-лекція

Автобус агітбригади біля Центрального ринку: звучить радіо-лекція

Плакати 80-го

Плакати 80-го

На стенді: аналіз, з якого луцького підприємства чи організації найбільше людей потрапляє у витверезник

На стенді: аналіз, з якого луцького підприємства чи організації найбільше людей потрапляє у витверезник

Лучанам-п'яницям крутять вранішнє кіно: показують їх самих

Лучанам-п'яницям крутять вранішнє кіно: показують їх самих

Агіткультбригада

Агіткультбригада

Євген Лукашук - в газеті

Євген Лукашук - в газеті

На параді в Луцьку - колектив витверезника

На параді в Луцьку - колектив витверезника

Робота з неповнолітнім. На стіні - портрет головного чекіста СССР - Дзержинського

Робота з неповнолітнім. На стіні - портрет головного чекіста СССР - Дзержинського

Історія луцьких витверезників, або Де у місті «похмелялися». МАЙНО СОВДЕПУ

Колектив витверезника

Колектив витверезника

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі