Топ-10 історичних статтей на Хроніках Любарта у 2016

Топ-10 історичних статтей на Хроніках Любарта у 2016

2016 рік став новим для «Хронік Любарта». У квітні видання переорієнтувалося на історичну тематику.

З того часу ми започаткували більше десяти різних рубрик і серій матеріалів. Не минали й одиничних розвідок на теми історії Луцька і Волині. Писали матеріали самостійно, вишуковували перлини в старих наукових журналах, періодиці минулого, почали співпрацю з різними авторами.

Зараз у публікаціях «Хронік Любарта» широкий спектр матеріалів про історію і культуру краю від давніх «археологічних» часів і до сьогодення. Це історія міської культури, шляхетські традиції Волині, мова, звичаї, побут. Це також мемуари, старі фото і поштівки, малюнки авторів різних століть, геральдика та багато іншого.

Але хочеться сказати і про вас, читачі. Що з цього було найцікавішим для вас у 2016 році, з точки зору статистики? Ми вибрали 10 найрейтинговіших матеріалів. Статті, які найбільше прочитались :).


Що найкраще прочиталось?

10. Почнемо з кінця списку. «Курво стара, вийди сюди»: як сварилися на Волині. Стаття про забуті і незнані словечка і фрази, якими лаялися на Волині. Особливості «матюків» 400-річної давності, їхнє використання і значення розкриває авторка статті, написаної на давніх документах.

9. Сексуальні любощі з тваринами на Волині: XVIII століття вражає. Тема-табу, про яку не люблять говорити. Авторці вдалося віднайти документи скандальних судових засідань, які показують явище у ретроспективі. Як за це карали і як розглядали такі незручні справи в минулому, читайте в матеріалі.

8. Луцьк і модерність: як епоха змінювала місто. Що сталося з Луцьком за останні 200 років. Як місто перетворювалося в рамках світових тенденцій урбанізації, індустріалізації та багато ще яких «-ацій» та «-ізмів», що були характерні в добу модерності. Ця історія має чим вас здивувати і вразити.

7. 10 затишних куточків Луцька з цікавою історією. Легкий матеріал, який краще всього смакує літнього вечора під коктейль. Ну, або в морозний зимовий вечір, коли про літо тільки мріється. Матеріал мотивує мандрувати і пізнавати Луцьк.

6. Дияволи і цінності: хто похований у центрі Луцька. Проблема з сумнівними ремонтами і перебудовами у Свято-троїцькому соборі Луцька і біля нього стала приводом зазирнути глибше у процеси, що усе це спричиняють. Дияволи нашого часу виросли на цінностях і все, зрештою, буде залежати від того, у що ми віримо і яких світоглядних орієнтирів притримуємося. Про це матеріал.

5. Товарищи: масова смертна бійка в Луцьку 1959. КГБ би плакав! Забутий епізод масової смертельної бійки в Луцьку, про який згадав старожил. Із нашої міської рубрики #товарищи – про побут радянського Луцька.

4. Палаци Волині: казкова Смордва. Рубрика #палаци волині про нашу забуту європейську спадщину є дуже популярною. Хоч в першу десятку увійшов тільки один палац, у другій десятці – їх кілька. Руйнівна друга половина ХХ століття витравила у волинян їхні давні шляхетські традиції. Переважна більшість розкішних маєтків була фізично знищена. Палац у Смордві – один із найкращих на Волині, який стоїть поруч із Вишнівцем, Антонінами, Самчиками, Млиновом та іншими вишуканими резиденціями волинської шляхти. Не лінуйтеся подорожувати – зберігся тільки малий відсоток, який треба побачити на власні очі.

3. Супутник онлайн: як змінився Луцьк за 32 роки. В цьому нам допомогли технології. Опубліковану Google супутникову серію знімків планети ми перелаштували на Луцьк і з допомогою їхнього ж інструменту показали «урухомлену» серію знімків над Луцьком за останні 32 роки – по кадру на рік. Якість не дуже, але уважний глядач знайде купу цікавих деталей. Цікавий погляд на історію, правда ж?) Це матеріал із розділу #фішки. Частіше туди заглядайте. Розділ наповнюється інтерактивними онлайн-іграми, віртуальними екскурсіями та іншими цікавими фішками.

2. Буревій 1960: катастрофа в Луцьку. Що сталося в місті у 1960 році, чи хтось ще згадає?

1. 5 кращих модерних під’їздів Луцька. Як части ви заглядаєте в під’їзди старих будинків? Історія дала нам тільки частину з того різноманіття, яке було в Луцьку. Війна і байдужість стирають сліди минулого. 5 кращих під’їздів міста, які ще можна побачити.

Дякуємо, що ви з нами! Далі буде! :)

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі