Колесо історії. Історичні віхи Володимира-Волинського

  1. Новина відноситься до:

Володимир – місто обласного значення в Україні, центр Володимир-Волинського району Волинської області. Першу літописну згадку про місто знайдено в описі подій 988 року на сторінках «Повісті минулих літ».

Починаючи з ХІІ століття, в часи феодальної роздробленості Русі, місто стає центром удільного Волинського князівства. А в першій половині ХІІІ століття – центром об’єднаного Галицько-Волинського князівства. Після його розпаду в середині XIV століття Володимир входив до складу Великого князівства Литовського, а після Люблінської унії 1569 року – до складу Речі Посполитої.

Унаслідок третього поділу Польщі в 1795 році місто стало частиною Російської імперії як один з повітових центрів Волинської губернії. Тоді ж його перейменували на Володимир-Волинський, щоб відрізнити від російського Владимира на Клязьмі. У 1887 році з нагоди 900-ліття хрещення Русі при церкві Святого Василія було створено Православне Братство Святого Володимира – з метою збереження пам’яток старовини та сакрального мистецтва. Під час Першої світової війни був окупований австро-угорськими військами.

За умовами Ризького мирного договору 1921 року, Володимир-Волинський увійшов до складу Польщі й став одним із повітових центрів Волинського воєводства. 19 вересня 1939 року Володимир-Волинський зайняли частини Червоної Армії, а згідно з пактом Молотова-Ріббен­тропа, його було включено до складу СРСР. У повоєнний період місто інтенсивно розвивалося завдяки близькості Львівсько-Волинського вугільного басейну. Сьогодні у Володимирі-Волинському проживає більш як 38 тисяч людей.

Володимир-Волинський у 1918 році. Фото lodomeria.weebly.com

Вокзал у Володимирі-Волинському в наш час. Фото stejka.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОБЕЦЬ

Коментарі