Колесо історії. Минуле села Боровичі

  1. Новина відноситься до:

Село Боровичі розташоване у Маневицькому районі над річкою Стир. Давні його назви – Туман, Тумин, Нова Четвертня. Припускають, що сучасну назву можна розглядати як похідну від слова «бір» – сосновий ліс.

Перші писемні згадки про Боровичі належать до 1585 року, коли Яків Андрійович Святополк-Четвертинський побудував на поселенні замок, назвавши його Нова Четвертня. Але сам населений пункт існував і раніше, бо тривалий період у документах відбувалося розмежування села та замку. Причому і село, і замок називали і Боровичами, і Новою Четвертнею.

З 1626 року фіксується в документах міський статус Боровичів. Власником містечка був князь Стефан Четвертинський.

Нова Четвертня і Боровичі занесені до подимного реєстру 1629 року, згідно з яким у селі було 70 димів (420 осіб), а в місті-замку – 140 (840 осіб). Виникнення міста на території села пов’язано із загальною тенденцією урбанізації Волині у XVI – XVII століттях.

У кінці ХІХ століття в Боровичах було 211 будинків і 1241 житель, церква й два млини, гуральня. Ярмарок відбувався на святого Онуфрія. Відносно спокійне життя цього села протягом століть показує типову основу розвитку Волині.

Село на початку ХХ століття. Фото manevychi.org.ua

Боровичі сьогодні. Фото mistoua.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Петро АРШУЛІК

Коментарі